Svet Vesti

Kineski biolozi na tragu injekciji koja neutrališe starenje

Kineska nauka napreduje svakim danom. Svako ko je bio nekada u ovoj zemlji uverio se u vrtoglav tehnološki i infrastrukturni uspon ove azijske i svetske sile. U vreme kada svet muku muči sa pandemijom, Kina je plasirala svoju vakcinu protiv koronavirusa na svetsko farmaceutsko tržište.

Sada, međutim, kineski naučnici otišli su korak dalje – istražuju injekciju koja bi u doglednoj budućnosti mogla da uspori proces starenja.

Ovo sredstvo deaktivira gen KAT7, koji je ključni faktor u procesu starenja ćelija, prenosi rts.

Trenutna ispitivanja vrše se na miševima, a prvi rezultati pokazuju da je život miševa produžen u proseku 25 odsto.

Kineski tim biologa koristio je „alat za uređivanje genoma“ nazvan CRUSPR-Cas9, čija je funkcija precizno uređivanje DNK.

Za sada je nauka identifikovala 100 od oko 10.000 različitih gena koji utiču na proces starenja, a pomenuti KAT7 za sada smatraju najjačim u doprinosu starenja ćelija.

Najeminentniji kineski biolozi injekcijom su deaktivirali KAT7 u jetri miševa, a rezultati sugerišu da ova „terapija“ daje rezultate.

– Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, u ćeliji ljudske jetre i ćeliji jetre miša, a za sve ove ćelije nismo primetili toksičnost ćelija i nismo zabeležili toksičnost niti neke neželjene efekte terapije – rekla je profesor Ku Jing iz kineske Akademije nauka.

Profesorka smatra da je sada prerano govoriti o ispitivanju na ljudima jer se prvo mora detaljnije sprovesti istraživanje na životinjama, a posle toga, nada se, na primatima.

– Na kraju, nadamo se da ćemo u budućnosti naći način da odložimo starenje ljudi makar za neki određeni procenat – zaključila je profesorka Ku Jing.

Kina disciplinovano hrli u osvajanje sveta uticajem i inovativnim znanjem, a ova studija detaljno je opisana u časopisu Science Transnational Medicine.

Niko u ovom egomanijačkom univerzumu nema empatiju prema eksperimentalnim životinjama koje podnose nezamislivu žrtvu zarad čovekove nepresušne potrebe da porobi prirodu i njene zakone.

Bizarni eksperimenti koje su naučnici sprovodili na sebi

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
19 Shares
Share via
Copy link