Koronavirus Magazin

Dr Peng: Kraj epidemije u Srbiji za dva meseca

Doktor Peng, stručnjak za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, koji predvodi šestočlani tim iz Kine, uveren je da će se koronavirus u Srbiji za mesec ili dva staviti pod kontrolu.

– Za mesec ili dva, ako budete poštovali mere, epidemija Covida-19 u Srbiji krenuće silaznom putanjom. Kada četiri dana uzastopno budete imali pad novoobolelih, čekaju vas još dva ciklusa od po 14 dana, koliko obično traje inkubacija, znači dodatnih 28 dana opreza. Onda možete da odahnete. – rekao je za Novosti dr Peng.

On je dodao da tok epidemije zavisi od brzine otkrivanja obolelih, posebno onih koji su u kućnoj izolaciji.

– Njih što pre treba smesititi u bolnice i lečiti. Takođe, moraju se smestiti u kolektivni karantin svi koji su bili u kontaktu sa obolelima. U kućnoj izolaciji vrlo je teško izbeći širenje zaraze. Mi u Kini smo se u to uverili. – rekao je Peng.

Na pitanje redakcije Novosti da li smo u nečemu pogrešili u dosadašnoj borbi sa virusom, on je odgovorio da nemamo iskustva sa pandemijom i da je primetno određeno nepoštovanje u sprovođenju mera, te da u bolnicama ima nedostataka u merama zaštite zaposlenih.

Rekao je  da se malo ljudi testira, ali da mere zaštite zdravstvenih radnika mogu da se pojačaju, kao i resursi za testiranje.

Nakon što je obišao Torlak i ostale bolnice predviđene za lečenje obolelih od koronavirusa, pozitivno je ocenio spremnost našeg sistema da primi veći broj zaraženih, nego što je do sad otkriveno.

– Videli smo i da Vojska pravi bolnicu na Sajmu. To će, uz druge mere izolacije i zdravstvenog nadzora sigurno pomoći da se epidemija stavi pod kontrolu. Na osnovu trenutne epidemiološke slike, i broja zaraženih, koji nije veliki ali se povećava, uz mere koje je država preduzela, kao što je zatvaranje granica, predložili smo vašoj vladi da proširi obim testiranja i pojača mere za izolaciju. Verujemo da će sve to brzo dati dobre rezultate. – rekao je dr Peng.

Izvor: Novosti.rs/B.Radivojević

Kineski model za zaustavljanje epidemije koronavirusa u 6 tačaka

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
64 Shares
Share via
Copy link