Magazin

Fabrika navodno zatvorena, ima i katanac, ali radi punom parom i nastavlja da truje vodu i vazduh

feitiansuye perlez

Neprofitabilna i nepolitička ekološka organizacija Eko straža namenjena stvaranju svesti o aktuenim i potencijalnim ekološkim problemima sa naglaskom na zagađenje životne sredine u Srbiji prenela je na Fejsbuku najnovije informacije vezane za poslovanje konroverzne kineske fabrike „Feitiansuje“ iz Perleza nadomak Zrenjanina.

Njihovu objavu prenosimo u celosti:

„Inspekcija za zaštitu životne sredine“ je 12. arpila najavila, a 13. je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac izjavio da je privremeno zatvorena fabrika „Feitiansuje“, nekadašnji „Begej plast“ iz Perleza, opština Zrenjanin, zbog pritužbi građana na zagađenje.

Teodora, aktivistkinja organizacije ‘Čuvari vatre’, otišla je da proveri te navode. Kao što možete videti na snimku koji je napravila-fabrička kapija jeste zaključana ali se i dalje odvijaju radovi unutar kruga fabrike. Takođe, nema ni vidljivog obaveštenja od inspekcije, niti pečata, iako propisi nalažu suprotno.

„Jutros u 9.30 naložena je obustava rada dok se ovi problemi ne reše. Inspekcija je uočila da postoje odredjena odstupanja na osnovu izveštaja koji je uradjen i danas je doneto rešenje s ciljem da investiror ispuni sve nepravilnosti koje je inspekcija evidentrirala“ – izjavio je zamenik gradonačelnika.

Ovi snimci nastali su posle 12 časova, odnosno tri sata nakon termina koji pominje gospodin Santovac.

On je takođe rekao da je danas na terenu i Vodna inspekcija i inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i šumarstvo i da se i od njih očekuje izveštaj, a da je kineski vlasnik primio obaveštenje i da će postupiti po tom obaveštenju.

„Oni su svesni problema, a želja je da zajednički radimo na rešenju tog problema. Nama je u interesu svako radno mesto, ali isto tako želimo da sačuvamo životnu sredinu i da se poštuju sve mere koje su propisane i tako ćemo funkcionistai u narednom periodu“ – rekao je još Santovac.

U obrazloženju rešenja inspekcija je navela da je nalog za vanredni inspekcijski nadzor dat nakon što im se obratilo sedamdeset gradjana sa predstavkama koje se odnose na pojavu neprijatnih mirisa nastalih radom postrojenja za skladištenje i tretman otpadne plastike.

Inspekcija je navela da se kineskom vlasniku privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

„Zabrana se primenjuje do dostavljanja rezultata ispitivanja koji dokazuju da nema štetnog uticaja na životnu sredinu, odnosno dok se ne ispita efikasnost postrojenja odnosno uredjaja za smanjenje emisije.“

Meštani Perleza i aktivisti navode da su zbog rada tog postrojenja zatrovani voda i vazduh, kao i kanal za navodnjavanje koji se sada zatrpan smećem, a kako su ukazali, ugrožena je i crpna stanica pomoću koje se celo selo snabdeva vodom, a koja je na samo stotinak metara od fabrike.

Kompanija „Feitiansuje“ bavi se proizvodnjom proizvoda od plastike i preradom plastike u nekadašnjim pogonima firme „Begej-plast“.

Prilikom potpisivanja ugovora o kupovini te firme, 2018. godine, kineski investitori su naveli da će u prvih godinu dana investirati 500.000 evra, od toga 180.000 u fabriku i oko 350.000 evra u mašine i zaposliti čak 100 radnika.

Nezvanično, fabrika danas zapošljava samo 6 radnika.

Moša 😀 Fabrika je navodno zatvorena, ima katanac, ali fabrika radi punom parom 😀

Posted by Eko straža on Tuesday, 13 April 2021

Genocid se nastavlja: Bistri Pek zatrovan jalovinom iz Zi Đin rudnika bakra (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Očekujte da će vas uskoro optužiti da lažete, kao što žedni Zrenjaninci „lažu“. Zrenjaninci su se za kratko obradovali bistroj i čistijoj vodi. JKP Vodovod i analizacija novoj Fabrici isporučuje otrovnu prljavu vodu punu arsena, olova, metana, teških metala i dr. i uvek kažu da nisu krivi ni oni, ni zaprljane azbestne cevi, već Fabrika koju ne gradi ni JKP, ni grad, ni pokrajina, ni „majka“ Srbija, već će je platiti zrenjaninci kroz veću cenu vode (alal im vera kako su se dosećali). U nekoliko sela vodu iz gradskog vodovoda bukvalno možete zapaliti! Vodena mafija i regionalni Isusi su bacili oko na novi pljačkaški pohod pa su na sve načine svojim sugrađanima onemogućavali isporuku ispravne vode i krali donacije mineralne vode. Zamislite da u 21, veku nemate vode ni za zalivanje bašte ili pranje automobila. Čak je i veš kolektivno požuteo, a kade i pločice pune neskidajućih fleka. Zamislite da morate da kupujete flaširanu vodu ne samo za piće, već i za kuvanje, kupanje dece, pranje zuba. Istorija i narod im neće oprostiti ni žeđ, a naročito dečije boleštine.

46 Shares
Share via
Copy link