Magazin Srbija

Genocid se nastavlja: Bistri Pek zatrovan jalovinom iz Zi Đin rudnika bakra (FOTO)

Prvo mesto u svetu po zagađenosti vazduha, MHE na planinskim rečicama i potocima, otpad u rekama i jezerima, a sada i enormna zamućenost i užasavajuća boja nekada bistre reke Pek. Situacija se otela kontroli u Kučevu, što popriličn o zabrinjava lokalno stanovništvo.

Ovaj problem nije od juče, a kao „najzaslužniji“ pominje se rudnik u Majdanpeku. Član opštinskog Veća zadužen za ekologiju Slobodan Stokić kaže da je potrebno uraditi temeljne analize kako bi se utvdilo ima li zagađenja i ako ga ima odakle ono potiče.

“Problem sa zamućenošću reke Pek postoji od projektovanja i izgradnje rudnika bakra u Majdanpeku – minimum 40 godina. Po intenziviranju radova na samom rudniku bakra došlo je do povećanog zamućenja vode u poslednja tri meseca. Da li je voda u samoj reci Pek zagađena nekim teškim metalima ili nije, to nećemo znati dok ne budemo uradili analizu vode. Ono što mi možemo da vidimo golim okom je da je voda jako mutna, ali bez analiza mi ne možemo da znamo da li je voda zagađena ili nije”, kaže Stokić.

Stokić ističe problem nejasno definisanog prečišćavanja otpadnih voda još od pre 40 godina.

Prema njegovim rečima, opštinsko Veće Kučeva je na poslednjem zasedanju prošle nedelje donelo odluku da se urade dve uporedne analize – očekuje se da dve nezavisne referentne laboratorije urade analize vode iz reke i iz sedimenta.

“Da bi analize bile validne i objektivne, uzorkovanje vode treba da se uradi u trenutku kada je taj talas mutne vode na vrhuncu, kao što je bio pre nekih nedelju dana”, napominje Stokić.

On dodaje i da je kabiner predsenika opštone Kučevo uputio dopis kompaniji Zi Đin, koja je vlasnik rudnika u Majdanpeku i da se čeka odgovor.

“Sve i da se ispostavi da je voda zagađena i da se sve to ispušta iz rudnika bakra Majdanpek, mi ne znamo kakav je ugovor sastavljen sa kompanijom Zi Đin i da li je urađena studija procene uticaja na životnu sredinu. U medijima postoje tvrdnje da ta studija nij rađena”, kaže Stokić, koji je na funkciju u opštinskom Veću došao pre dva meseca.

Napominje da spekulacije o tome da je voda u bunarima pijaće vode zagađena.

“JKP Kučevo je odmah iza toga uradilo kompletnu biološku i hemijsku analizu vode na teške metale. Voda za piće nije ugrožena, sudeći po tim analzima koje je radio Zavod za javno zdravlje Požarevac, a potpisalo ih je troje referentnih stručnjaka”, kaže član opštinskog Veća.

Stokić ističe da na ovom problemu i na bistrijem Peku, zajedno sa Kučevom, treba da rade i sve susedne opštine – Majdanpek, Golubac i Veliko Gradište.

Ima poruku i za svoje komšije Kučevljane.

“I sami stanovnici treba da osveste šta rade. Evidentno je i da se lokalno stanovništvo neodgovorno ponaša – baca se smeće, prave se divlje deponije, baca se auto-otpad i bela tehnika. Sve se to dešava od ulaska Peka u našu opštinu, pa do izlaska reke iz naše teritorije”, kaže Stokić i apelujebna odgovornost meštana.

Kučevljanin Nebojša Joksić je ekološki aktivista koji već dugo putem društvenih mreža ukazuje na ovaj problem i na zagađenje reke, a u ranijoj izjavi za naš portal on je reka da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

“Kraj 2017, tada sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem”, ljut je sagovornik portala Nova.

Genocid se nastavlja. Fotografije od 06.03.2021.

Posted by Bata Nebojša Joksić on Saturday, 6 March 2021

Joksimović nema dilemu, imenuje i glavnog krivca.

“Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine”, objašnjava Joksić.

On se pita čime je sve zatrovana ova reka i šta sve otiče Pekom? Potrudiće se da ne ostane sve samo na pitanju, već i da stignu odgovori.

“Dobio sam i informaciju da ima bakar-sulfata u Peku. Ovih dana bi trebalo da uradimo i analize u laboratorijama u inostranstvu. Nećemo ih raditi u ovdašnjim laboratorijama, pošto smo mi lako potkupljiv narod i rezultati mogu da budu svakakvi”, na oprezu je naš sagovornik.

Mračna istorija Rio Tinta: Ropstvo, saradnja sa Frankom i Hitlerom, streljanje rudara, cijanid, ratni zločini...

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

300 Shares
300 Shares
Share via
Copy link