Svet Vesti

Kineski Del Boj prodavao kiselu vodu kao vakcinu, nepoznato gde je završilo 58.000 doza

Kina je uhapsila vođu višemilionske prevare koji je sa svojom organizovanom grupom prodavao fiziološki rastvor i mineralnu vodu kao vakcine protiv koronavirusa.

Čovek, čiji je identitet objavljen pod imenom Kong, istražio je dizajn ambalaže pravih vakcina pre nego što je iskopirao više od 58.000 svojih lažnih seruma. On je među 70 osoba koje su optužene za ovaj zločin.

Serija od 600 ovih vakcina poslata je u Hong Kong prošlog novembra, pre nego što su otpremljene u inostranstvo. Vakcine su prodavane pod izgovorom da su nabavljene „internim kanalim“ od originalnih proizvođača, odnosno što bi naš narod rekao „ispalo iz kamiona“. Gde su i u kojoj zemlji završile ove izvezene vakcine za sada nije poznato.

Hapšenja su usledila nakon što je Peking obećao da će preduzeti mere protiv lažnih vakcina koje su se pojavile na crnom tržištu.

Iako se većina slučajeva pojavila krajem prošle godine, ove nedelje su objavljeni novi detalji.

Prema sudskoj presudi, Kong i njegov tim ostvarili su profit od 18 miliona juana (2,78 miliona američkih dolara; 2 miliona funti) stavljajući fiziološki rastvor ili mineralnu vodu u špriceve ​​i prodajući ih kao vakcine protiv koronavirusa od avgusta prošle godine.

U drugim slučajevima, falsifikovane vakcine prodavale su se po visokim cenama u bolnicama. I drugi kriminalci su takođe sprovodili sopstvene programe imunizacije davajući „seoskim lekarima“ da vakcinišu ljude lažnim vakcinama u kućama i automobilima.

Najviša instanca kineskog državnog tužilaštva pozvala je regionalne agencije da sarađuju sa policijom u cilju suzbijanja takvih aktivnosti. Zvaničnici su se nadali da će vakcinisati oko 100 miliona ljudi pre Kineske Nove godine prošle nedelje, ali su do sada vakcinisali negde oko 40 miliona ljudi, preneo je BBC.

Prema zvaničnim podacima, Kina je jedna od retkih zemalja koja je u velikoj meri uspela da pandemiju stavi pod kontrolu strogim merama zaključavanja, testiranja i potragom za kontaktima obolelih.

Medicinari u Austriji odbijaju vakcinu Astrazeneka zbog straha od slabijeg dejstva

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

296 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap