Ljubimci Svet

Kilaguni je bila najstariji crni nosorog na svetu, a iza sebe je ostavila dve ćerke i dvogodišnje unučiće

Najstariji crni nosorog na svetu uginuo je u 46-oj godini života u berlinskom zoološkom vrtu.

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio izuzetno naglašen rog, stigla je u nemački zoološki vrt 19. oktobra 1975. godine, objavili su u oproštaju od svoje “stare dame”.

Iza sebe je ostavila dve ćerke, ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Betty, kao i dvogodišnje unučiće Maishu i Karla.

Kilaguni je tokom života na svet donela petero mladunčadi, doprinevši tako očuvanju ugroženih vrsta. Tokom poslednjih nekoliko godina, Kilaguni su sve više mučile staračke boljke, a na kraju gotovo više nije mogla sama da ustane. Zoološki vrt je, nakon višestrukih konsultacija stručnjaka, odlučio da uspava Kilaguni.

„Odgovorno čuvanje životinja takođe uključuje i poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira na to koliko je ta odluka teška“, istakao je direktor zoološkog vrta Andreas Knieriem.

„Sa svojih 46 godina bila je najstariji crni nosorog na svetu“, dodao je Knieriem.

U divljini, crni nosorozi retko žive duže od 30 godina. Ova životinjska vrsta je teško ugrožena zbog krivolova, a rog je priželjkivani trofej koji se prodaje i kao navodno čudotvorni lek, prenosi Index.hr.

Od 2008. krivolov u južnoj i istočnoj Africi dostigao je užasne razmere, a pogođene su i populacije belog nosoroga i afričkog slona. U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7.000 nosoroga.

Pomislio sam da sam pogrešio i autobus i državu: Morate da čujete priču o šoferu Darku

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

100 Shares
100 Shares
Share via
Copy link