Lifestyle

Kakve sve kamere za video nadzor postoje?

Kamera za video nadzor

Video nadzor je jedan od najefektivnijih načina da zaštitite vaš poslovni prostor, stambenu zgradu ili kuću. Uz današnju inovativnu tehnologiju, video zapise sa ovih sigurnosnih uređaja možete gledati sa bilo kog računara, laptopa, mobilnog telefona ili tableta, što umnogome olakšava njihovo korišćenje.

Međutim, prilikom samog izbora bezbednosnog sistema, većina ljudi nailazi na dileme poput koji tip video nadzora je odgovarajući za vaš objekat, koja je povoljna cena kamera za video nadzor, kao i da li je potrebno nabaviti jednu ili više kamera?

S tim na umu, naredne redove smo posvetili upravo razjašnjavanju svih potencijalnih nedoumica u vezi izbora adekvatnih kamera za video nadzor – stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Vrste kamera za video nadzor

Kamere se video nadzor se mogu klasifikovati na osnovu 3 ključne stvake:

 • Na osnovu oblika sigurnosne kamere
 • U skladu sa matrijalom izrade
 • Prema stepenu rezolucije slike

Vaš odabir će zavisiti od vaših individualnih potreba, preferencija i finansijskih mogućnosti – na primer, sigurnosna kamera za dom će imati drugačiju funkciju i namenu nego recimo bezbednosna kamera za kancelarijski prostor ili skladištenje.

Ono što je svim kamerama zajedničko jeste činjenica da im je potrebno ili strujno ili Poe napajanje (Power over ethernet – napajanje putem računarske mreže), potom odgovarajući kabl za prenos video signala i metadata podataka.

Sada, kada znate osnovnu klasifikaciju ovih sigurnosnih kamera, možemo preći na konkretne podele.

Kamera wi fi

Podela sigurnosnih kamera prema obliku

Dizajn i oblik kamere je za neke klijente presudan faktor, jer je važno da se one estetski dobro uklope u naš enterijer ili eksterijer. U skladu sa tim, možete se odlučiti za sledeće bezbednosne kamere:

 • Dome kamere – poseduju ovalni oblik, nalik kupoli. Uz to, sa adekvatnom IP zaštitom kućišta, pogodne su i za unutrašnju i za spoljašnju instalaciju jer su rezistentne na snažne udarce. Takođe, ove nisu zahtevne za održavanje.
 • MiniDome kamere – iste specifikacije kao i standardne Dome kamere, samo što su znatno manjih dimenzija, što ih čini diskretnijim i pogodnijim za unutrašnju upotrebu.
 • Box kamere – kao i što samo ime nalaže, smeštene su u kutije i obično se koriste za unutrašnji ambijent.
 • Bullet kamere – odlikuju se cevastim dizajnom kućišta, a sa odgovarajućom IP protekcijom se mogu montirati i spolja i unutra.
 • Cube kamere – imaju pravougaonasti dizajn koji se u većini slučajeva spaja sa nosačem.
 • Pinhole kamere – poznatije i kao “špijunke”, odlikuju se malim dimenzijama i izuzetno su diskretne, gotovo nevidljive.
 • PTZ kamere – poseduju zvonast izgled, što im daje opciju rotacije za 360°. Postoje i manje verzije ovog modela, odnosno Mini PTZ kamere sa diskretnijim dizajnom.
 • Multi-Sensor kamera – odlikuje se ovalnim dizajnom kućišta u koje se smeštaju 3 do 4 objektiva kamere. Postavljanjem 4 objektiva u horizontalnom nizu se ostvaruje tzv. multi-senzorski efekat nadzora okoline za 360° stepeni, a ne iziskuje ručno pokretanje kućišta kao što je to kod PTZ kamera.
 • Fisheye kamere – imaju pločasti dizajn i poseduju panoramski (fisheye) objektiv koji pokriva raspon od 180° do 360° stepeni. Jedna ova kamera može zameniti 3 ili 4 standardne kamere.

Podela bezbednosnih kamera prema materijalu izrade

Izbor kamere će zavisiti i od činjenice da li želite da ugradite vaše kamere spolja ili unutra. U zavisnosti od konkretne lokacije će zavisiti i sam izbor materijala prilikom izrade sigurnosnog sistema – spoljašnje kamere moraju biti izrađene od čvrstih materijala koji su otporni na različite klimatske uslove i fizička oštećenja.

Materijali od kojih se izrađuju kamere mogu biti aluminijum, polikarbonat, plastika, kao i liveni metali (prilikom rada u eksplozivnom okruženju). Ukoliko prvi put birate kamere, savet stručnjaka jeste da počnete sa kamerama od polikarbonata, jer on pruža viosku rezistenciju na udarce, vandalizam, kao i vlagu.

Video nadzor

Podela nadzornih kamera prema stepenu rezolucije slike

Rezolucija video snimka se iskazuje u megapikselima, a najčešće možete birati između kamere sa 1MP, 2MP (Full HD), potom od 3 do 6MP, 8MP (4K rezolucija), a u skorije vreme i od 16MP i 30MP (7K rezolucija).

Za standardne potrebe, bilo da je u pitanju zaštita kuće, zgrade ili garaže, može se koristiti i kamera od 2MP, međutim ako želite jasnije detalje, neophodno je da se odlučite za nadzorne kamere od 5MP pa naviše.

Ukoliko želite da snimate celokupnu firmu, magacin, hale ili veleprodajni prostor – razmislite o investiranju u kamere od 8MP. Nadzorne kamere od 16 ili 30MP se najčešće koriste za motrenje saobraćajnica, trgova ili velikih industrijskih kompleksa i parcela.

Još jednom, odabir odgovarajućeg video nadzora će zavisiti isključivo od vaših individualnih potreba i afiniteta, te je važno da ovom poduhvatu posvetite dovoljno vremena pre nego što se konačno odlučite.

Važno je i za kraj napomenuti da je implementacija video nadzora usaglašena sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, te da na ovaj način vi ne kršite osnovna ljudska prava na privatnost.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste se u budućnosti bez muke odlučili za odgovarajuću kameru za video nadzor – Srećno!

42 Shares
 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap