Lifestyle

Kako odabrati odgovarajući video nadzor za vaš dom

U poslednje vreme značajno je porasla popularnost kamera za video nadzor, odnosno sigurnosnih kamera koje se montiraju na privatni posed radi zaštite objekta. Tome je umnogome doprineo napredak tehnologije ali i sve pristupačnije cene video nadzora. Video nadzor je postao normalna pojava koju srećemo gotovo na svakom ćošku.

Vlasnici privatnih kuća ili stanova sada na raspolaganju imaju širok izbor kamera koje mogu da im pomognu u obezbeđivanju kuća od provalnika i kriminalaca. Ipak, ono što predstavlja problem ljudima koji prvi put dolaze u kontakt sa ovom tehnologijom jeste koje kamere izabrati, odnosno koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama. 

Zato, ako niste sigurni kako izabrati adekvatan video nadzor koji će zadovoljiti vaše potrebe, daćemo vam nekoliko saveta koji mogu pomoći da dođete do idealnog rešenja koje će u potpunosti pokriti sve delove vašeg doma koje želite da nadgledate. Potrebno je da samo dobro isplanirate nekoliko stvari i sigurno nećete pogrešiti.

#1 Napravite plan delova kuće koje želite da pokrijete nadzorom

Kako biste odredili šta vam je potrebno, bilo bi dobro da nacrtate plan svog doma i da odredite sve one delove koje bi bilo dobro pokriti video nadzorom. S obzirom na to da je veoma skupo i neefikasno nadgledati svaki deo stana ili kuće, važno je da mapirate samo one ključne delove koji će biti najkorisniji za posmatranje

Najčešće su to ulazna ili izlazna vrata, prozori koji su na strani ulice, ali i velike zajedničke prostorije kao što su kuhinje, dnevne sobe, hodnici, stepeništa i slično.

Odabir pravog mesta za postavljanje kamera

Nakon što odredite koje delove kuće želite da snimate, važno je da pronađete pravo mesto gde kamera može da se postavi. Na ovo posebno morate obratiti pažnju s obzirom na to da instaliranje kamera zahteva čvrstu podlogu, a neophodno je da u blizini bude i izvor električne energije, ukoliko se odlučite na taj tip kamere, kako ne biste previše novca potrošili na kablove.

Važno je i da kamera nema ništa ispred sebe što bi moglo da ometa ugao njenog snimanja, ali i da kamera bude na pristupačnom mestu radi održavanja. Zato nije poželjno postavljati video nadzor iza stubova, između nameštaja ili na bilo kom drugom mestu gde postoji mogućnost da će nešto zakloniti prostor koji želite da snimite.

#2 Birajte kamere u skladu sa njihovom namenom

Postoji dosta vrsta kamera za video nadzor koje mogu imati različite funkcije. Logično, kamere sa više funkcija su znatno skuplje u odnosu na one sa manje mogućnosti. Zato je važno da obratite pažnju i na to, kako ne biste uzalud potrošili veće sume novca. 

Ukoliko želite video nadzor u sobi, hodniku ili predsoblju, onda nije potrebno da nabavite kamere koje su otporne na sve moguće vremenske uslove. Takve se postavljaju napolju, a za ovakve potrebe dovoljno je da kupite i obične kamere bez zaštitnog kućišta jer ove kamere su dobre za video nadzor unutrašnjih prostorija. 

Ako imate potrebu da snimate samo tokom dana, onda vam nije potrebna kamera koja ima specifikacije namenjene za noćno snimanje. Takođe, ukoliko ne želite da razvlačite kablove po stanu, ili nemate takvu mogućnost, onda je najbolje da se opredelite za kupovinu bežičnih kamera.

Sigurnosna kamera na zidu

#3 Obratite pažnju na veličinu prostora koji se snima

Veličina prostora je takođe veoma bitna kada se radi o izboru adekvatne kamere za video nadzor. Naime, važno je da odlučite da li želite da snimate celu sobu ili samo deo prostorije. Za snimanje velikih prostorija najbolje je postaviti kamere veće rezolucije sa širokougaonim objektivom. 

S druge strane, manje prostorije kao što su hodnici ili stepenice se mogu snimiti i kamerom koja je manje rezolucije ali ima uži objektiv sa optičkim uvećanjem, tako da se bitni deo prostora još bolje vidi.

#4 Imajte u vidu kakva je osvetljenost prostora

Još jedan važan faktor kod odabira prave kamere jeste svetlost. Važno je da napravite procenu kakva je svetlost tokom cele godine na mestima koje želite da snimite, i s tim u vezi da prilagodite kameru. Imajte na umu da se svetlosni uslovi razlikuju u odnosu na godišnje doba i da mogu biti drugačiji u različitim delovima kuće.

#5 Odlučite da li su vam potrebne vidljive ili skrivene kamere

Stvar koju takođe morate uzeti u obzir prilikom odabira kamera jeste da li želite da one budu skrivene ili je u redu da budu uočljive. Ako vam je potrebno samo da nadgledate ko vam ulazi u kuću onda vam je svejedno. U tom slučaju možete nabaviti bilo koju kameru koja zadovoljava neke druge, bitnije parametre. 

U slučaju da želite da kamera bude sakrivena, onda morate da razmislite na kom mestu bi bilo najbolje da je postavite, a da ipak može nesmetano da snima. Za ovakve namene, postoje posebne kamere pa bi trebalo da se raspitate o njima ukoliko su vam potrebne. 

Verujemo da vam ovi saveti mogu pomoći prilikom odabira adekvatnih kamera za video nadzor. Pronađite prave kamere za svoj dom i obezbedite ga. Sa video nadzorom možete biti sigurniji u svom domu, kao i bezbrižniji ukoliko ostavljate praznu kuću dok ste na putu.

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link