Lifestyle Magazin

Kako sam se rešila nepotrebnih navika i za 2 meseca uštedela 32.500 dinara

Štednja novca u današnje vreme, pogotovo u Srbiji, nije lak zadatak. Ako ste se nekad pitali kako da uštedite novac, a da ne morate da se odreknete baš svih zadovoljstava u životu, možda vam ovaj tekst pomogne.

Muž i ja odlučili smo da kupimo novi automobil, ali pod uslovom da ne uzimamo kredit. Rešili smo da analiziramo troškove, svako svoje, i da počnemo da izbacujemo one nepotrebne ili ih zamenimo jeftinijim verzijama.

Evo šta sam sve izbacila i koliko sam uspela da uštedim na tome za samo dva meseca!

Lepota

Svakog meseca išla sam na manikir i pedikir, i to zadovoljsto sam plaćala 3.500 dinara.

Pošto ne mogu i ne želim da se odreknem lepih noktiju, za taj istinovac kupila sam polovnu lampu i paketić osnovnih gelova i pribora, i sada to radim sama. dakle, prvog meseca nisam uštedela ništa, jer sam za taj novac kupila mmaterijal, ali drugog meseca sam uštedela 3.500 dinara, a ovaj materijal će mi sigurno trajati mesecima, ako ne i godinu dana, piše Still.

Odlučila sam i da depilaciju obavljam kod kuće.

Ranije sam samo za uklanjanje dlačica mesečno trošila između 2.500 i tri hiljade dinara. Svakog meseca sam radila skidanje nausnica (500 dinara) i čupanje obrva (550).

Depilacija celog tela u salonu košta me 2.200, ali kako se ona ne može raditi jednom mesečno (bar u mom slučaju) zbog nejednakog rasta dlaka, radila sam je parcijalno – 900 za noge, 600 za ruke, 500 prepone, 700 samo za potkolenice…

Rešila sam da u upotrebu vratim svoj epilator, a za lice sam kupila pakovanje traka sa voskom, koje sam platila 250 dinara i trajaće mi takođe mesecima. Obrve čupam sama (hvala Jutjubu!).

Dakle, na depilaciji sam već uštedela oko 2.700 dinara. Puta dva meseca – 5.400!

Shvatila sam da preterujem i sa proizvodima za kosu. Umesto pilinga, tuširam se uz pomoć obične, nežne kupke i ruže za kupanje, koja takođe ima efekat pilinga.

Shvatila sam i da mi za kosu nije potreban i šampon, i balzam, i kapi za krajeve, i sprej posle sušenja… Dovoljan mi je šampon i balzam.

Kad izbacim kapi, sprej i piling, tu mi je još 1.500 dinara uštede. Za dva meseca, to je 3.000 dinara uštede!

Dakle, na lepoti sam za dva meseca uštedela ukupno 11.900 dinara, a pritom sam i dalje lepa i negovana! da vam ne pričam koliko sam bila šokirana kada sam izračunala koliko novca trošim na izgled!

Hrana

Kada je u pitanju hrana, nisam rešila samo da štedim, nego i da budem zdravija.

Do nedavno sam mesečno kupovala sigurno bar 10 kesica čipsa (1.000 dinara na glupi i nezdravi čips!), gotove sendviče na poslu (250 dinara puta 20 radnih dana je 5.000 na nezdravi obrok!), zatim druge grickalice i slatkiši na koje sam siurno trošila minimum 2.000 dinara.

Izračunala sam da za te tri hiljade dinara koje su mi išle samo na čips i sendviče mogu da spremam zdrave salate i sendiviče ceo mesec, a ovih 5.000 mi ostaju u džepu! Za dva meseca, to je 10.000!

Gorivo

I muž i ja počeli smo da idemo biciklom tamo gde možemo, da koristimo gradski prevoz više, a da auto vozimo samo kada nam je to neophodno ili nam olakšava život, poput veće kupovine u supermarketu.

Uštedeli smo dve hiljade za jedan mesec, 4.000 za dva meseca!

Svakodnevni troškovi u domaćinstvu

Možda vam deluje kao nešto zanemarljivo, ali ako probate, i sami ćete se uveriti kako male stvari prave veliku razliku.

Na primer, ja sam ranije tri do pet puta nedeljno punila kadu i uživala. Sada to radim samo jednom nedeljno, i potrošnja vode nam se smanjila!

Počeli smo da vodimo više računa o struji – gasimo nepotrebna svetla, isključujemo uređaje koji trenutno nisu aktivni iz struje.

Mašinu za veš sam prestala da uključujem kada je puna samo do pola. Smanjio se i račun za struju i količina upotrebljenog praška i omekšivača!

Na ovome smo uštedeli sigurno oko 1.500 dinara po mesecu, za dva meseca to je tri hiljade!

Takođe, prestali smo da plaćamo kablovsku, jer ionako smo gledali samo dva kanala. Orijentisali smo se samo na internet.

Eto uštede od još 1.800 dinara, za dva meseca 3.600!

Kad se sve to sabere, na potpuno nepotrebne troškove u domaćinstvu uštedeli smo 6.600 za dva meseca!

Ukupno sam za dva meseca uštedela 32.500 dinara i to ne računajući troškove koje je izbacio moj muž (prestao je da puši, što je ušteda od 9.000 mesečno!).

Mislim da ovo može svako i da je potrebno samo da sedenete i dobro preračunate na šta i koliko novca trošite – ostaćete u šoku kad shvatite da ga uglavnom bacate!

3 Tamarina pravila pametne kupovine, ili kako sa 500 dinara nahraniti šestočlanu porodicu

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link