Citati Lifestyle Magazin

Ako volite EKV volećete i ovog fotografa

Projekat Zentropija je oduševio mnoge na društvenoj mreži Facebook. U pitanju su magične fotografije sa zanimljivim citatima iza kojih stoji autor Nikola Jovanović iz Inđije. On se amaterskom fotografijom bavi više od 2 godine, a član je i ULUI (Udruženja likovnih umetnika Inđije). Kako kaže svaki slobodan sat koristi za fotografisanje.

zentropija-nikola-fotografi
Zentropija photography

Kako i zbog čega je nastala Zentropija i šta zapravo ona znači?

– Sama Zentropija je nastala, jer sam hteo da pokažem svoje radove, ali ne da bude  “Nikola Jovanović Photography” nego nešto kreativnije, što će se sloziti sa celom pričom mojih fotografija. Hteo sam da napravim nešto kreativno i u tome mi pomaže Živan i posle nekog vremena dolazimo do imena Zentropija.

Značenje samog imena je sledeće:

Zen – težnja uma da se probudi kroz sopstvene napore

Trop – u starofrancuskom označava skupinu, kolekciju

Ja – fotograf

zentropija-foto
Zentropija photography

Kako si došao na ideju da radiš ovako nešto i odakle crpiš inspiraciju?

– To je krenulo davno, slučajno sam na netu iskopao neki konkurs od časopisa Elle i gledajuci slike zainteresovao sam se i razmisljao da i ja počnem da fotkam, bukvalo sam krenuo da fotkam sve i vremenom se iskristalisalo šta ja ustvarni zaista želim, a to je da radim sa modelima, jer sa njima nikad nije dosadno. Inspiraciju crpim iz pesama, može da se primeti da EKV najviše forsiram, jer njih najviše i slušam, uglavnom svu tu inspiraciju tražim u muzici. Ali nije sve u muzici ima nešto u meni negde u dubini u podsvesti možda neki strahovi  ili tako nešto, malo je teže opisati…

Da li su citati ti koji te inspirišu ili njih nalaziš tek kada fotografija nastane?

– Ne, ne ipak je muzika ta koja me inspiriše, a citate tražim tek kada fotografija treba da ugelda svetlost dana na stranici Zentropija.

Imaš li nekoga ko ti pomaže?

– Uglavnom tražim sam citate raznih muzičara, pisaca, glumaca itd, ali od nedavno mi je počela pomagati moja jako dobra drugarica Tijana Rajić koja u slobodno vreme piše poeziju i onda ona pomaže meni da imam originalne tekstove kao što su i slike.

zentropija-umetnost
Zentropija photography

Kakve komentare dobijaš za ovo što radiš?

– Uglavnom su komentari pozitivni za sad, nisam naišao na loše komentare, ali bih voleo i njih da čujem.

Koliko je danas teško biti autentičan i privući pažnju dobrom fotografijom?

– To je danas jako teško, jer je fotografija jako zastupljena i ako nisi originalan ne mozeš se izdvojiti iz mase, možes samo da pratiš tu istu masu ili da se otrgneš i stvaraš svoj neki pravac i stil.

Kakvi su ti dalji planovi?

– Planovi su da napredujem što u tehnici što u opremi, da napravim još milione fotografija,

da imam što više izložbi što po Srbiji tako i inostranstvu.

Šta možemo da očekujemo od Zentropije?

– Pa možete da očekujete nove fotografije još mnogo novih fotografija koje sam pripremio pre neki dan, one ce uskoro biti postavljene na stranici. Mnogo novih citata…

Na kraju bi hteo da se zahvalim svim prijateljima koji su uz mene kroz celu ovu priču i koji su me podrzavali svakog trenutka i za to im hvala puno i naravno pozivam sve ljude da pogledaju lajkuju i pridruže se svetu Zentropija.

Više o jesenjim fotografijama Novog Sada

 

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

101 Shares
101 Shares
Share via
Copy link