Lifestyle

Kako se povratiti posle praznika?

Od svetog Nikole, 19. decembra pa do svetog Jovana, 20. januara, malo ko u Srbiji stigne da se odmori, i malo ko ne nabaci koju kilu. Izređaju se slave, Nova godina, Božić, pa druga Nova godina, pa ako vam uz put još padne i neka godišnjica, krštenje ili rođendan, svečanu garderobu ne morate ni skidati.

Lepo je dok traje, ali kad prestane, imamo dva velika problema. Prvi, kako da skinemo kilograme i prestanemo da jedemo sve što stignemo, i drugi kako raskititi jelku, oprati prozore od belih pahuljica i vratiti se u dosadnu kancelariju. Rano ustajanje, pa napolju na minus, a bilo nam je tako lepo dok smo za Božić spavali do 10h i jeli pečenje, sarmu, tortu i kolače.

paprika-(9)-kolac
Foto: Jovana Rakić

Što se tiče jela, psiholozi kažu da se tokom praznika svi hteli ne hteli opustimo i prepustimo, najviše zbog uticaja okoline. Ako smo do tada i držali dijete, malo po malo, komadić po komadić, kraj januara dočekamo sa punim tanjirom i pantalonama u koje više ne možemo da uđemo. Domaćicama je možda još i teže nego muškarcima, jer dok probaju sva ta jela, pa da li je sarma dobro začinjena, da li je šlag ukusan, a kora dobro pečena, stomak je već polu pun. A kako ne večerati zajedno sa gostima, i kasnije kada odu pojesti ostatke, da se ne baci.

Ujedno je sigurno, u februaru će se tražiti mesto više u svakoj teretani u gradu. Zdrava hrana će opet biti moderna, a sve one prodavnice zdrave hrane koje su nedavno otvorene ponovo će živnuti. Doduše, veliko je pitanje koliko su jafa keks na merenje i bombone zdravi, ali to je sad već neka druga tema. U svakom slučaju, savetujemo februarski detoks, puno voća, povrća, vitamina, a sve ono što ste do tada jeli u ogromnim količinama, morate da smanjite. Hteli ne hteli, praznici su polako iza nas.

ukrasi-jelka
Izvor: Pixabay ©

Možda i veći problem je onaj drugi. Kako srediti glavu? Mnogi su bili na godišnjim odmorima, ili barem imali nekoliko slobodnih dana. Možda ste uspeli da pobegneto do Pešte ili Beča, ili ste novosadsku ravnicu zamenili planinama. Bilo kako bilo, vratiti se na posao morate, a vaše obaveze spremno vas čekaju. Januar je gotovo za sve delatnosti bio mrtav mesec, ali zato se u februaru sve ponovo budi, i tempo je ubitačan. Svaki slobodan dan mora se nadoknaditi, a pogledi šefova sve će vam reći. Vreme je za nove radne pobede, barem do sledećeg decembra. Živeli praznici!

Kako da se rešite mamurluka?

Slađana Zličić

Voli da putuje i piše, zavisna od slatkiša, lepih gestova, dobrih filmova i šopinga. Diplomirani novinar, zaljubljenik u more i sunce, snalazi se i u kuhinji, a jednog dana živeće u Rimu.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link