Magazin Srbija

Evo kako se čuvaju svedoci saradnici protiv Velje Nevolje

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) značajno je ojačalo svoju poziciju pred početak sudskog postupka u predmetu Belivuk, potpisujući sporazum sa trećim svedokom okrivljenim Srđanom Lalićem, jednim od članova grupe okrivljenih za učešće u sedam ubistava.

Statuse svedoka okrivljenih takođe imaju i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, a portal Nova otkriva kako se ovi pripadnici kriminalne grupe čuvaju.

Status za koji su se svojom odlukom da progovore, o najsitnijim detaljima i monstruoznostima iza kojih stoji klan, izborili sa sobom nosi i veliki rizik. Zbog toga se ovo troje saradnika čuva na posebnim lokacijama, sa nekolicinom pripadnika MUP-a.

Kako Nova saznaje, Lalića, Hrvatina i Spasojevića čuvaju u Beogradu u specijalnim stanovima pod danonoćnim nadzorom policije.

– Sklonjeni su na sigurne lokacije zbog straha da bi u zatvoru, ali i na van njega, mogli da budu mete pripadnika klana koji su i dalje na slobodi. To su klasični stanovi, bez nekog luksuza. Oni ne izlaze iz pritvora, ne mogu slobodno da šetaju i kreću se gde žele. Neprekidno su pod nadzorom i budnim okom policajaca koji brinu o njihovoj bezbednosti. Dvojica pripadnika stoje ispred ulaza u zgradu, a dvojica ispred stana – kaže izvor ovog portala.

Bez saglasnosti policajaca ne mogu čak ni u sud da odu.

– U obavezi su da budu dostupni sudu, odnosno tužilaštvu, jer u svakom trenutku mogu da budu pozvani da dopune svoje iskaze. Čak i kad sud šalje pozive za suđenja, u obavezi je da obavesti MUP, Jedinicu za zaštitu svedoka, da nekoga od njih dovede u Ustaničku ulicu – dodaje izvor.

Samo mali broj ljudi, upravo iz razloga bezbednosti, zna gde se svedoci-saradnici nalaze.

– Okrivljeni koji su s tužilaštvom sklopili sporazume da svedoče za blaže kazne, ne smeju da odaju prijateljima i poznanicima lokacije. Smeju samo da primaju posete od najuže rodbine, roditelja ili eventualno partnera i dece. Takođe, ti policajci imaju spisak svih stanara iz zgrade, koji isto tako moraju da najave svoje posete ranije – zaključuje izvor ovog portala.

Podsetimo, kriminalna grupa Veljka Belivuka uhapšena je februara prošle godine, a terete se za niz teških krivičnih dela, među kojima su i likvidacije.

Pomenuta grupa tereti se za čak sedam likvidacija.

Ključni aduti tužilaštva protiv ove krimi-grupe su prepiske preko “Skaj” aplikacije, ali i okrivljeni-saradnici, koji su odlučili da u zamenu za blaže kazne, progovore o zločina. Pored trojice optuženih, spekuliše se da bi i optuženi Vlade Draganić u narednom periodu mogao da progovori o krivičnim delima.

Navodno, Draganić se nudi tužilaštvu za svedoka.

Izvor: Nova

Dijana Hrkalović na suđenje došla u belom odelu kao Don Fanuči iz “Kuma” – poslala tajnu poruku?

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
29 Shares
Share via
Copy link