Magazin Srbija

Dijana Hrkalović na suđenje došla u belom odelu kao Don Fanuči iz “Kuma” – poslala tajnu poruku?

dijana hrkalović
Foto: Nova.rs

Bosovi u legendarnom “Kumu” Fransisa Forda Kopole, ali i u drugim filmovima o mafiji neretko nose belo odelo, potvrdiće filmofili.

U nekim krajevima Crne Gore, na sahranama su nosili bele košulje. O tome koja je simbolika bele odeće i zbog čega se bivša državna sekretarka MUP-a Srbije, Dijana Hrkalović, odlučila za belu kombinaciju za dolazak u Specijalni sud, pisala je Nova.rs.

Iako možda nepraktična u svakodnevnom životu, za figure iz podzemlja bela odeća ima posebno značenje. Zato se često i mafijaški bosovi u filmovima pojavljuju u belom odelu, uprkos svim manama koje takav stil odevanja nosi sa sobom.

Tako je bilo i sa likom don Fanučija iz „Kuma“, koji je reketirao brojne trgovce. Don Fanuči je bio prepoznatljiv po specifičnom načinu odevanja. Nosio je bela odela i beli šešir. Bela boja značila je da nije sklon smrti niti hapšenju, što bi simbolizovala tamnija boja.

Njega je u filmu ubio mladi Vito Korleone.

Sa druge strane, pojava Dijane Hrkalović u beloj odeći pred Specijalnim sudom, što je iskorak u poređenju sa njenim ranijim odevnim kombinacijama, intrigira javnost, a pomenuti portal piše, verovatno šalje i jasnu poruku.

Možda je poruka “da se očistiila od greha”, što bi za nju značilo da je sklopila neki dogovor sa tužilaštvom.

dijana hrkalović
Foto: Printscreen YT

Dok se bela boja u običnom životu vezuje za nevinost, što je možda jedan od motiva Dijaninog izbora garderobe, u kodeksu podzemlja to ima neko sasvim drugo značenje.

U mnogim gangsterskim filmovima moćni negativci nose upravo belo odelo, ali ne da bi se predstavili kako neka nevinašca, već da pokažu da su iznad svih, da se izdvoje iz mase i da budu vidljivi u gomili. Iako obučeni u belo, i na neki način markirani, pokazuju da su nedodirljivi, moćni i da im niko ništa ne može.

I u nekim krajevima Balkana, pre svega u Crnoj Gori, bela boja nije uvek bila izraz dobrih namera i nevinosti.

Poznato je da su prilikom sahrana ljudi koji su ubijeni, neki od rođaka dolaze u belim košuljama i to je bila poruka da sledi krvna osveta. Njima čast nije dozvoljavala da obuku crninu dok ne osvete svog srodnika i tu nameru su pokazivali upravo belim košuljama.

Izvor: Nova.rs

Golišave fotografije, tajni kafanski razgovori i druge misterije slučaja Hrkalović

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
56 Shares
Share via
Copy link