posao-inostranstvo-ns
Izvor: Telegraph.co.uk

Potražnja za poslovima u inostranstvu raste. Broj diplomaca koji napuštaju zemlju takođe. Tržište rada u Srbiji gotovo da i ne postoji, a mladi ali i oni nešto stariji sve češće se odlučuju da spakuju kofere i posao, sreću ili ljubav pronađu na drugom kontinentu, na okeanu ili iznad oblaka. Agencije u Novom Sadu uglavnom nude posao u inostranstvu studentima, bejbisiterkama i onima koji žele na kruzere. Ipak, u oglasima svaki dan možete pronaći i ponude za vozače kamiona, kuvare, pekare, medicinske sestre ili knjigovođe. Pogledajte najtraženije poslove.

Amerika

Najpopularniji poslovi za studente su definitivno u Americi. Sve više je agencija koje nude Work and Travel program, preko kojeg redovni studenti osnovnih i master studija mogu da otputuju na 6 meseci u Ameriku. Poslovi su uglavnom vezani za ugostiteljstvo, a satnice se kreću od 8 dolara za sat, pa naviše. Mnogi studenti rade i po 2 posla dok su u Americi, pa uspeju da zarade dovoljno da pokriju troškove, putuju po Sjedinjenim Državama i vrate nešto i za džeparac.

chicago-america
Izvor: Pixabay.com

Iz Work and Travel agencija kažu da veliki broj studenata odluči da ilegalno ostane u Americi, pa je dobijanje vize svake godine sve teži proces. Agencije nude uglavnom 2 opcije odlaska, a to su da sami obezbedite posao, a agencija da vam pomogne u dobijanju vize i da vam pomogne da vam sponzori u Americi odobre taj posao, ili druga varijanta da vam agencija uradi sve. Ako se odlučite da sami pronađete posao, možete uštedeti i do 700 dolara koliko biste za ovu uslugu platili agenciji, ali posao iz Novog Sada u Americi nije lako pronaći.

Računajte još i na troškove za vizu, oko 160 dolara, avionsku kartu od 600 do 1.000 dolara i gomilu sitnih troškova koji će se sigurno skupiti. U Ameriku ako niste student, teško možete otići da radite, jer iako uspete da dobijete vizu, ostaje problem dobijanja Social Securiti Number -a(SSN) odnosno neke vrste radne dozvole, bez koje će vas retko koji poslodavac zaposliti.

Nemačka

Ako ste redovan student ili imate mađarsko državljanstvo (ili neke druge članice EU), možete odmah da se zaposlite u supermarketima u Nemačkoj. Na ovaj posao možete već sada da aplicirate preko sajta udruženja Epoha iz Bosne i Hercegovine.

epoha-posao-u-nemackoj

Smeštaj i posao u nemačkim supermarketima, sa penzionim i zdravstvenim osiguranjem, mogu da obezbede mlađi od 45 godina, sa mađarskim, hrvatskim ili pasoš druge zemlje članice EU. Ovaj posao je dostupan i za redovne studente sa srpskim pasošem. U oba slučaja poželjno je znanje nemačkog jezika. Možete konkurisati na OVOM LINKU.

Brod

Rad na prekookeanskim kruzerima može biti veoma zanimljiv ali i isplativ posao. Ipak, računajte na 10h sati rada, bez slobodnih dana, i sigurnih 6 meseci daleko od najbližih. Posao možete naći u kuhinji, možete raditi kao fotograf ili sobarica, somelijer, fitnes instruktor, turistički vodič ili prodavačica. Agencije koje vam pronalaze posao na brodovima uglavnom se nalaze u Beogradu ili u Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji.

Možete pokušati i sami da pošaljete svoj CV nekim kompanijama, ali su šanse da ovako dobijete posao znatno manje. I ovde morate računati da troškove bez kojih ćete teško otići, ali koje ćete svakako uspeti da vratite za manje od mesec dana. Čeka vas uživanje na Karibima i najlepšim predelima na svetu, ali i puno odricanja.

Caribbian-mirko-brod
Izvor: privatni foto album

Pogledajte iskustvo jednog Novosađanina sa kruzera

Stjuardesa – stjuart

Posao stjuardese ili stjuarta takođe je veoma popularan među Novosađanima, a nekoliko avio kompanija redovno organizuje kastinge za prijem novih članova, uglavnom u Beogradu. Mnogi se ipak odlučuju da odu na kasting u Mađarsku ili Nemačku jer je konkurencija znatno manja nego u Srbiji gde se na kastingu pojavi preko 1.000 ljudi. Svaka kompanija ima svoja pravila za prijem novih članova posade, i čeka vas nekoliko krugova, meseci čekanja i neizvesnosti.

Ako pak uspete da prođete sve ovo i dobijete posao, smeštaj, hrana i stan su vam uglavnom obezbeđeni, a nakon nekoliko meseci verovatno ćete se probuditi na Tajlandu i pitati se gde ste uopšte, jer ste pre samo nekoliko sati bili u Moskvi. Posao koji vam ili leži, ili se nikako nećete snaći.

Bejbisiterke

Ako volite decu, posao bejbisiterke u inostranstvu može biti dobra prilika da zaradite novac. Devojke iz Novog Sada uglavnom se odlučuju da odu u srpske porodice u Austriju, Nemačku ili Švajcarsku, najviše zbog jezika. Nekoliko agencija nudi devojkama ovakve poslove, a razgovori sa potencijalnom porodicom u koju ćete otići uglavnom se obavlja preko skajpa. Ovde je presudan vaš dogovor sa porodicom i devojke su uglavnom zadovoljne platom. Poželjno je da imate vozačku dozvolu, a neki zahtevaju i da ste završili pedagoški fakultet.

vrtici-u-novom-sadu
Izvor: wikimedia.org

Medicinske sestre

U Srbiji su višak, u inostranstvu ih dočekuju raširenih ruku. U Norveškoj, Nemačkoj, Švedskoj pa čak i Australiji potraga za dobrim medicinskim sestrama konstantno raste, pa sve više ljudi iz Srbije pakuje kofere i odlazi da radi u klinikama širom sveta. Plate su i do 4 puta veće nego kod nas, uslovi rada mnogo bolji, a posla uvek ima. Ovo su dovoljni razlozi za mnoge da bele mantile nakon škole ili fakulteta ne obuku u Srbiji.

Vozači kamiona

Evo posla u inostranstvu i za momke, i to kakvog. Vozači kamiona zarađuju oko 5.000 evra mesečno. Vozači su najpotrebniji u Norveškoj, Nemačkoj, Italiji, Švedskoj, Danskoj ali i Americi gde su plate još i veće.

1 komentar

  1. Medicinska sestra/tehnica iz srbije ne moze da ode u Australiju. Treba bar 5 godina iskustva i bachelor diploma. Sto kod nas nije medicinska sestra vec Visa med. sestra i zahteva jos par godina skolovanja posle srednje skole. Na nursing u Australiji zaboravite ako se necete skolovati kod njih, a godina kosta 22000 AUD.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here