beba-novi-sad-imena
Youtube PrtSc

Nakon što je jedan čovek promenio ime u Otom Potom, mislili smo da nas više ništa ne može iznenaditi. Ovih dana kruži vest o tome da Novosađani sve češće menjaju imena. Istraživali smo koja su neobična imena aktuelna među Novosađanima.

U Matičarskoj službi u Novom Sadu je u 2015. godini bilo 1.420 slučajeva promene imena. Porodičan zakon obavezuje matičare da ako konstatuju da je neko ime uvredljivo ili nije u skladu s običajima i shvatanjima sredine, imaju pravo da ga odbiju. Nekada smo imena dobijali po bakama i dekama, a danas sve češće možemo čuti imena za koja pre nismo ni znali da postoje.

rak-grlica-materice-mama-beba
Pixabay ©

Pitali smo mame Novosađanke da nam otriju koja su to neobična imena aktuelna među Novosađanima i kako su one nazvale svoju decu. Ovo su samo neka do interesantnih imena koja se pre nisu mogla često čuti.

Neobična muška imena među Novosađanima su Leon, Egedon, Eko, Indigo, Aksentije  Alimpije, Maksimilijan, Eol, Lav, ali i Jamesdin za kojeg kažu da mu je mama bila luda za glumcem Džejmsom Dinom (James Dean) pa je on dobio takvo ime.

Zanimljivo je da su roditelji bratu i sestri dali imena Po i Li. Dodajmo još da su u 20. veku najčešća imena bila Dragan i Jelena, a da za 15 godina 21. veka prevladavaju Nikola i Milica.

ljubav-beba-par
Izvor: Pixabay ©

Imena za devojčice su Nikita, Antonina, Margarita, Maraklena, Dorotea, Miona, Larisa, Iskra, Zoi, Lina, Zara, Medina, Zilpa (staro biblijsko ime), Borijela, Vasilisa, Gina, Aurora, Larisa, Nastasija, Lara, Srna, Tajna, Adiva, Gala, Mia, Zoe, Nika, Alegra, Justina, Vanesa, Kala (kao cvet)…

Ukoliko mislite da je ovo novi trend koji podrazumeva da roditelji daju neobična imena svojoj deci ili želite da date novorođenčetu nesvakidašnje ime kao što je Varvara, Golub, Trajanka, Teohar, Prvul i slično preporučujemo da prelistajte crkveni kalendar.

bebe-twins
Izvor: Pixabay ©

Možda neka od ovih zanimljivih imena inspirišu Novosađanke, buduće mame da baš tako nazovu svoju decu.  Ako ne mogu da se dogovore oko imena sa svojim partenrom postoje i sajtovi koji će nasumično odabrati ime za novorođenče.

Više o tome zašto je Novi Sad grad ljubavi

 

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here