Većina ljudi od početka epidemije svoje domove napušta samo kada treba da obnovi zalihe namirnica. Zbog toga ne čudi strah od zaraze kojoj možemo biti izloženi u marketu.
Evo nekoliko saveta za bezbednu kupovinu tokom epidemije koronavirusa.
Pre svega, u radnju svakako moramo da idemo, ali poželjno je da to bude što ređe. To ne znači da treba da pravimo mesečne zalihe, ali ni da možemo i da treba da skoknemo u radnju po svaku sitnicu koja nam padne na pamet.
Napravite spisak (na papiru)
Zato je važno da u radnju odemo sa spiskom – zbog nas samih, ali i zbog ljudi koji čekaju ispred da i oni uđu da obave kupovinu. Takođe, nije loša ideja da taj spisak bude na papiru a ne na telefonu – ako ostavite telefon kod kuće, imaćete manje brige oko toga da i njega dezinfikujete nakon povratka, a budući da idete samo do radnje, nije vam neophodan.
Što se tiče toga da li ćemo se zaraziti zbog ambalaže: The New England Journal of Medicine je u objavljenoj studiji objavio da virus opstaje na različitim površinama od 24 pa do 72 sata. Međutim, važno je napomenuti da se količina virusa brzo smanjuje protokom vremena na svakoj površini, čime se smanjuje i rizik.
Držite odstojanje
Naravno, to ne znači da ne treba uopšte da brinemo, ali svakako je veći izvor opasnosti blizina drugih ljudi, zbog čega je preporučljivo da pri odlasku u radnju obavezno nosite masku i rukavice i da se što više udaljite od drugih kupaca.
– Smanjite broj odlazaka na minimum, a još bolje je ako možete da organizujete dostavu. Savršeno bi bilo da u kupovinu idete jednom nedeljno ili čak jednom u dve nedelje – savetuje Ana Mari Gloster, predavač nutricionističkih nauka na Univerzitetu Vašington. Pored toga, gledajte da ne idete u vreme najveće gužve i po svaku cenu držite odstojanje od ljudi.
– Najbolje je da idete sami, posebno bez dece ako je izvodljivo, jer deca vole sve da pipkaju. Pored toga, ako idete sami, zadržaćete se kraće. Obratite pažnju i da dezinfikujete dršku korpe ili kolica – savetuje dalje Ana Mari Gloster.
Gde sa kesama?
Ako su u pitanju plastične, jednokratne, bacite ih odmah. Ako nosite cegere, operite ih u mašini čim se vratite – savetuje dalje Ana Mari Gloster.
Keš ili kartica?
Beskontaktno plaćanje je najbolje. Što se tiče dileme keš ili kartica – ako morate da ukucavate šifru, rizik je manje-više isti. Kako god da plaćate, nakon toga dezinfikujte ruke i mirni ste, kaže Ana Mari Gloster.
Da li dezinfekovati namirnice?
Verovatno ne. I dalje se ne zna mnogo toga o korona virusu, ali svakako je rizik od zaraženih površina manji od rizika od inficiranih osoba.
– Mislim da dezinfekcija namirnica nije neophodna. Još uvek nema nijednog dokaza o prenošenju korona virusa sa namirnica i ambalaže – uveren je Don Šafner, profesor mikrobiologije namirnica na Rutgers Univerzitetu. I FDA (Uprava za hranu i lekove) u svom saopštenju od 24. marta navodi da „nema dokaza da je ambalaža namirnica odgovorna za širenje korona virusa“.
– Ja radim iste stvari koje sam radio i pre pandemije. Namirnice poput voća i povrća perem kao i uvek, a ne brišem ambalažu, ne ostavljam je tri dana napolju ili slične stvari koje viđam da ljudi rade – kaže Don Šafner. Međutim, ono što obavezno treba raditi je oprati ruke nakon što sve popakujete, kao i pre i posle svakog obroka i pripreme obroka – zaključuje on.
Izvor: Blic Žena
Dodaj komentar