Koronavirus Lifestyle

Kako preživeti izolaciju sa cimerima, partnerom, decom i samim sobom

Milioni ljudi širom sveta trenutno su u izolaciji kako bi se usporilo širenje koronavirusa. Kako najbezbolnije preživeti život u karantinu?

Do sada pouzdano znamo da je dobrovoljno društveno distanciranje ključno za usporavanje epidemije. Ako gledamo širu sliku, izolacija je najmanja stvar koju možemo da učinimo, ali može biti vrlo izazovna za našu psihu i međusobne odnose. Nameće se pitanje – kako na najlakši način preživeti neobične društvene okolnosti u kojima se nalazimo?

Šta ako sam u izolaciji sa cimerima?

Inženjerka Ansli Barnard provela je osam meseci u izolovanom staništu sa petoricom naučnika, u okviru Nasine simulacije putovanja na Mars. Tokom tog perioda ona je izvukla nekoliko zaključaka, koji mogu biti od koristi svima koji žive zajedno sa cimerima.

„Razgovor o potencijalnim konfliktima pre nego što se dogode sprećava da situacija eskalira“, kaže Barnard, a prenosi Guardian. 

„Naša strategija bila je da otvoreno pričamo o svojim osećanjima i izbegavamo da prebacujemo krivicu jedni na druge. Može pomoći i ako ustanovimo neki svoj privatni prostor, u kojem ćemo u trenucima krize moći da se osamimo.“

Barnard i njen tim su svako veče zajedno večerali, koristeći to vreme da sve svoje razmirice ostave po strani i porazgovaraju kako da unaprede međusobne odnose.

„Mislim da pozitivan stav i posmatranje čitave situacije samo kao trenutne okolnosti mogu značajno pomoći da nastavimo dalje.“

Šta ako sam sam sa decom?

Prema mišljenju Džošue Dejvida Stejna, glavnog urednika popularnog magazina o roditeljstvu Fatherly, ako društvenu izolaciju provodite sa decom, idealan je trenutak da postavite neka nova pravila ponašanja.

„Kao kada ste na dužem putovanju, pa deca mogu da gledaju tablet ili tv koliko god žele, tako i sada“, kaže Stejn.

Časopis je objavio listu kućnih aktivnosti za smorenu decu. Internet obiluje sadržajem i podkastima prilagođenim deci, virtuelnim muzejskim turama i eukativnim video snimcima.

Stejn ističe i da je ova situacija pogodna za izlazak napolje sa decom i opuštanje u lokalnom parku, ali bez interakcije sa drugim ljudima.

Ako su vaša deca zabrinuta za bake i deke koje ne smeju da posećuju tokom pandemije, Stejn predlaže: „Nemojte ih lagati, ali pokušajte situaciju da predstavite na način koji će biti najmanje potresan i koji će ih umiriti. Npr. ‘baka je dobro, za njenu i našu bezbednost najbolje je da se neko vreme viđamo onlajn’.“

Očekivano je i da će vam živci popustiti s vremena na vreme.

„Sigurno je da ćete povrmeno pobesneti na decu“, kaže Stejn. „To svakako nije nešto što služi na ponos, ali nije ni kraj sveta. Nemojte se previše opterećivati takvim situacijama, već pokušajte da budete pametniji i prisebniji sledeći put.“

Šta ako odjednom provodim mnogo više vremena sa partnerom?

„Ovo je situacija gde otprilke možete predvideti šta će se desiti, pa unapred možete pripremiti plan delovanja“, kaže Erin Davidson, bračni savetnik i seks terapeut.

„Razgovarajte o tome šta raditi u stresnim situacijama. Recite da je normalno i očekivano da s vremena na vreme jedno drugome idete na živce i ustanovite neke znakove kada treba da se povučete u odvojene prostorije ili kada je potrebno da poradite na komunikaciji. Ponekad će vam biti potreban zagrljaj, ili samo da popričate o emocijama koje vam naviru.“

Davidson ističe da bi oba partnera trebala da kažu kada im je potrebno prostora.

Iako ova situacija nije pogodna za izlaske, partneri koji nemaju simptome zaraze i zajedno žive u relativnoj izolaciji, svakako ovo vreme mogu iskoristiti da češće imaju seks.

„Postoji zabavan sajt mojoupgrade.com, na kojem putem da/ne/možda odgovora na pitanja o vašim seksualnim fantazijama možete vaš suživot učiniti mnogo zanimljivijim.“

Šta ako sam sam?

Poslednje tri godine, spisateljica i muzičarka Kristal Džeks snima ironične mimove o borbi sa mentalnim bolestima, traumama i društvenim problemima i koje objavljuje na svom Instagram profilu.

Očekivano, neki od njenih poslednjih postova tiču se epidemije koronavirusa, sa zanimljivim predlozima kako se zabaviti dok ste u samoizolaciji.

„Smatram da je humor način da se međusobno povežemo i opustimo kada smo uznemireni ili anksiozni“, kaže ona.

Osim predloga kako se zabaviti u kućnoj izolaciji, Džeks nudi svoju pomoć i podršku drugima. Ako ste u prilici nekome da pomognete, osećaćete se manje usamljeno.

„Smatram da pomoć drugima u kriznim vremenima mnogo pomaže u kontoli lične anksioznosti, pošto u takvim trenucima shvatite da i sami služite nekoj svrsi“, napominje Džeks.

„Ukoliko nekoga ne poznajete dovoljno da biste znali šta misle o tome što ih proveravate kako su, možete im poslati poruku tipa: ‘Hej, upravo proveravam šta mi rade prijatelji. Da li ti nešto treba?’.“

Znajte da i sama činjenica da sedite kući mnogo znači i da ste već time što se odlučili na izolaciju mnogo učinili.

U Novom Sadu nove mere – besplatan parking, zatvoreni parkovi, pomoć najugroženijim penzionerima

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

16 Shares
Share via
Copy link