Ukoliko ste ljubitelji mode, njegove fotografije vam sigurno nisu promakle. Mala je razlika između onoga što radi novosadski fotograf Vanja Jimmy Ivošević i fotografija iz svetskih modnih magazina. Vanja je na čelu tima fotografa  Serbia Fashion Week-a (SFW) a fotografisao je i za editorial za njujorški ADON magazin, koji je urađen jesenas sa našim poznatim modnim stilistom Srđanom Šveljom.

vanja-ivosevic
privatna arhiva

Kako je došlo do toga postaneš modni fotograf, iako si ranije imao odbojnost prema ovakvoj vrsti fotografije?

– Sticajem raznih okolnosti, najviše zbog rada na Serbia Fashion Week-u (SFW) , imao sam sve više dodirnih tačaka sa modom i vremenom uopšte nije bilo teško naći lepotu fotografisanja ovog pravca zato što je moda prepuna kreativnih ljudi u čijem radu je veoma lako pronaći inspiraciju.

Koje osobine neko mora da ima da bi bio uspešan modni fotograf?

– Kao i u svemu ostalom najbitnije je biti uporan, istrajan i posebno verovati u svoj rad, jer je u modnoj fotografiji u smislu kreativnosti sve dozvoljeno.

modni-fotograf
Vanja Jimmy Ivosevic©

Koliko je teško uklopiti zahteve dizajnera, tehničke mogućnosti, modele i sopstvene ideje?

– Dizajnerski rad veoma lako inspiriše, a uz inspiraciju sve ide mnogo lakše. Ako razumeš viziju dizajnera koja prati određenu kolekciju, potrebno je samo uokviriti celu priču svojim idejama. Sa iskustvom tehničke mogućnosti stvaraju sve manje problema, tako da je vremenom sve lakše prilagoditi se skoro svakoj situaciji.

Često se javno obraćaš kolegama i novinarima u vezi sa autorskim pravima. Koji je zapravo najveći problem u Srbiji kada o tome govorimo?

– Najprostije rečeno, problem je u nedovoljnom razumevanju fotografskog posla od strane javnosti, jer su uglavnom zastupljene pretpostavke da je fotografski rad, zbog razvoja tehnologije u ovoj oblasti, postao rutinski, ali se u stvarnosti od vremena analogne fotografije ništa nije promenilo osim sredstva za rad koje nam pruža veću fleksibilnost u radu i nove kreativne mogućnosti. Taj problem je osnova za masovno nepoštovanje autorskog prava, čija je suština zaštita protiv neovlašćenog korišćenja fotografije u komercijalne svrhe. Nisam u manjini ako mi je drago što moj rad ulepšava i dopunjuje razne novinske članke, reklame pa i pakovanja raznih proizvoda, ali uspešno raditi ovaj posao zahteva potpunu posvećenost u smislu vremena i nažalost ogromnu količinu novca.

Troškovi fotografa u Srbiji verovali ili ne jednaki troškovima kolega u Americi, koji zaradjuju i po desetostruko više, a uz to se autorsko pravo u drugim zemljam izuzetno poštuje, jer ga pravni sistem vrlo dobro štiti i efikasno kažnjava prestupnike. Fotografima, uključujući i sebe, jedino zameram što nemaju dovoljno volje i hrabrosti da se zajedno izbore za zaštitu svojih prava. Rad srpskih fotografa se izuzetno ceni u svetu i nekoliko naših fotografa je u samom vrhu modne, sportske ili stok fotografije, a u svojoj zemlji uživaju manje prava nego bilo gde drugde u svetu.

moda-fotografija
Vanja Jimmy Ivosevic©

Fotografi koji su na početku karijere kažu da su od tebe dosta naučili. Koliko je teško davati savete i instrukcije mladim fotografima na SFW?

– Teško je pronaći dovoljno vremena za sve što je potrebno usred organizovanja jedne toliko velike manifestacije, jer saveta i smernica nikad dosta pogotovo što mnogi mladi fotografi nemaju dovoljno samopouzdanja i svaki minut posvećenosti im mnogo znači. Ali sa druge strane, pronalazim snage u tome što sam svestan da pružam mnogima nešto što će im mnogo značiti u daljoj karijeri. Istovremeno, nema ničeg lepšeg od praćenja razvijanja nečijeg kreativnog rada za kratko vreme.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

– Plan je da se malo više posvetim projektima u inostranstvu i da nastavim da uživam u ljudima i izazovima koji prate ovaj posao.

Više o novosadskoj modnoj blogerki koja se oblači na Najlonu

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here