Lifestyle

Kako javna rasveta može poboljšati bezbednost u saobraćaju?

prikaz saobraćaja i ulične rasvete

Javna rasveta je značajna podjednako svim učesnicima saobraćaja. Brojna istraživanja ukazuju na povezanost između kvalitetnog osvetljenja javnog prostora i osećaja sigurnosti prolaznika, zbog čega je prvenstveno i osmišljena. S druge strane, pak, kvalitetna javna rasveta direktno utiče i na smanjanje mogućnosti greške tokom vožnje. 

I u ovom domenu, vršena su brojna istraživanja, koja pokazuju da pored osećaja bezbednosti tokom vožnje na osvetljenom kolovozu, vozači i ređe prave greške kao što su nagli pokreti, usled loše vidljivosti i slično. Naravno, javna rasveta neretko ima i čist estetski karakter, i ulepšava prostor.

Nema sumnje da javna rasveta utiče pozitivno na mnogo nivoa na prostor koji osvetljava. Ipak, bezbednost i osećaj sigurnosti, jedna je od najvažnijih benefita koja nam omogućava javna rasveta. U nastavku teksta, pročitajte više o svim prednostima osvetljenja javnog prosotra.  

Javna rasveta omogućava bolju vidljivost kolovoza i smanjuje mogućnost greške 

Jedna od osnovnih prednosti javne rasvete jeste bolja vidljivost na kolovozu, posebno onda kada su veće razdaljine u pitanju. Naročito na autoputevima i putevima van naseljenih mesta važna je javna rasveta izuzetnog kvaliteta. Kvalitetna javna rasveta može značajno doprineti vidljivosti na putu i smanjiti mogućnost greške.

Veliki broj saobraćajnih nezgoda nastaje upravo zbog loše vidljivosti na kolovozu, što pokazuje i veća učestalost nesreća onda kada je smanje vremenske neprilike poput snega i magle. Noćna vožnja, takođe iziskuje dodatnu koncentraciju, a nije redak slučaj da vozači reaguju na svaki pokret i trzaj na autoputu, upravo iz prevelike predostrožnosti.

oznaka za usporavanje vožnje na putu

U strahu da ne povrede ljude ili životinje, a usled slabe vidljivosti, može doći do naglih skretanja čak i onda kada realne opasnosti nema. Javna rasveta nam omogućava da smo upoznati sa onim što je na putu i desetinama metara ispred nas, tako da vozači mogu adekvatno i blagovremeno reagovati onda kada je to potrebno. 

Postojanje javne rasvete u naseljenim mestima propisano je zakonom. Savremeno LED osvetljenje, omogućava veću pokrivenost svetlom i vidljivost, a pritom troši značajno manje energije. Na ovaj način, omogućava se racionalna potrošnja elektične energije, te su benefiti javne rasvete dodatno podržani. 

Poboljšava vidljivost i sigurnost unutar osvetljenog prostora

Brojna istraživanja ukazuju na povezanost između javne rasvete i bezbednosti, kako na autoputu, tako i u naseljenim mestima. Osim vidljivosti u prevenciji saobraćajnih nezgoda, javna rasveta utiče na bezbednost u saobraćaju i na drugim nivoima. O samom osećaju sigurnosti u osvetljenom području svedoče brojna ispitivanja. 

Prema nekim podacima, povezanost između osećaja bezbednosti i osvetljenja se prvi put primećuje šezdesetih godina u SAD-u, kada se implementirao sistem javne rasvete kroz celi grad.

Od ovog trenutka se zabeležava značajno smanjenje uličnog kriminala, a stanovnici gradova sa javnom rasvetom izveštavaju da se osećaju bezbednije na ulicama. Od tada su se u drugim državama organizovala slična ispitivanja, koja su potvrdila povezanost javne rasvete, ne samo sa bezbednošću na ulicama, već i sa osećajem sigurnosti na istom. 

Nije slučajno zbog čega se javna rasveta najčešće implementira na autobuskim i železničkim stanicama – ne samo da rasveta povećava osećaj sigurnosti već i signalizira da se tu nalaze važne tačke u gradu. 

Upravo se u ovome ogleda i psihološki uticaj osvetljenja na vozače, kao i pešake – osvetljenost signalizira naseljena mesta, važna mesta, kao i ona u kojima ima kretanja ljudi, zbog čega vozači automatski smanjuju brzinu vožnje, znajući da ulaze u novu, drugačiju zonu gde je potrebna posebna opreznost.

Javna rasveta ima i mnoge brojne druge prednosti, kao što su estetski, poput novogodišnje rasvete. Ipak, bezbednost i prevencija saobraćajnih nezgoda, kojih nažalost u našoj zemlji ima sve više poslednjih godina, primarna su i najvažnija funkcija, koja ima moć da spasi brojne živote i unapredi kvalitet odvijanja saobraćaja.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da uvidite sve prednosti javne rasvete, kao i razloge zbog kojih je važna njena implementacija na putevima.

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
71 Shares
Share via
Copy link