Lifestyle Moda

Kako izabrati jeftin kompjuter i laptop koji ima kvalitet?

Ukoliko se ni malo ne razumete u savremenu tehnologiju, saveti pri kupovini laptopa ili kompjutera su vam više nego potrebni.

kompjuteri-bus
Pixabay.com

Laptopovi

Prodavci računara kažu da bake i deke kada žele da iznenade unuke obično traže pristupačan laptop, dok studenti već traže nešto ozbiljnije, brže procesore i više radne memorije.

Procesor i količina radne memorije određuje cenu, ali  su obično važni i drugi faktori; veličina hard diska, posebna grafika, rezolucija ekrana, kvalitet kućišta, a često i  estetski izgled proizvoda.  Osnovni model sa  Celeron procesorom  sa dva jezgra se može naći već za 29.900 dinara,  dok  oni savremeniji sa četiri jezgra i Pentium procesorom  koštaju oko 40.000 dinara.  Skuplje laptopove sa jačim procesorima Pentium i3  ili i5  obično  kupuju  studenti tehničkih fakulteta i mogu koštati i do 70.000 dinara.  Za arhitektonsko ili  građevinsko projetovanje, animacije ili  dizajn  kupuju se laptopovi sa i7 procesorima, 8 do 16 GB radne memorije čija cena počinje od  100.000 dinara.

kompjuteri-ns
Pixabay.com

Kompjuteri

Kako kažu u BUS Computersa situacija je slična kao kod Laptopova, a  njihovi prodavci se trude da daju savet u skladu sa  budžetom i  vašim potrebama.  Već za 16.990 dinara možete kupiti računar sa kojim će te se pojaviti na društvenim mrežama, a za 21.990 dinara dobijate pristojan računar za svakodnevno korišćenje, gledanje filmova koji se može koristiti i za neki mali biznis. Računar sa Intel Pentium procesorom koji će vaše zadovoljstvo podići na viši nivo možete kupiti već za 33.000 dinara, ali ako poželite da se igrate potrebna Vam je  veća brzina procesora,  brža memorija i oko 55.000 dinara. Cene pravih  gejmerskih računara počinju od oko 70.000 dinara, a mogu biti i duplo skuplji. Slični računari se koriste i u projektovanju, modelovanju i raznim grafičkim obradama.

kompjuteri-google
Pixabay.com

Spomenućemo još i večitu dilemu: AMD ili Intel processor, različiti proizvodjači, slične performance – neki su bolji za gejmere, neki za projektovanje. U svakom slučaju potražite savet kod vašeg prodavca.

Servisiranje i čišćenje računara

Koliko često je potrebno čistiti računar? Preporučuje se da to uradite  svake dve godine, ali ukoliko ga držite u prostoriji u kojoj ima dosta prašine i češće. Mnogi pogrešno misle da je dovoljno računar prebrisati ili usisati prašinu usisivačem, a prašina se zapravo uvlači u najsitnije kanale, blokira okretanje ventilatora i odvod vazduha, što dovodi do pregrevanja elektronike, a to dalje usporava rad računara i  može dovesti do ozbiljnog kvara.

Potrebno je potpuno rasklopiti računar ili laptop, izduvati prašinu, podmazati ventilator  i promeniti  termalnu pastu na procesoru.  BUS Computers se osim prodajom računara bavi i servisiranjem, održavanjem i čišćenjem od virusa i prašine.  Cena čišćnja od prašine ili virusa je 1.800 dinara.

Više o ovoj temi možete pročitati ovde

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link