Lifestyle

Kako sklopiti idealan desktop računar?

Svaki korisnik želi da dobije računar koji će biti idelno rešenje za sve njegove potrebe. Kako to postići? Istraživali smo šta sve mora da ima jedan takav desktop računar.

Stanislav Kraguljević iz BUS computersa iz Novog Sada ističe da je bitno da se svaki  računar personalizuje u skladu sa vašim potrebama, koje treba što  bolje da objasniti  stručnom prodavcu, kako bi ste dobili upravo ono što Vam je stvarno potrebno. 

Bus-computers-laptop
Foto: Milenko Stanković©

Počnimo od kućišta, koje može biti sasvim jednostavno ili sa određenim stilom, dizajnom  i bojom i kojim možete oplemeniti Vaš radni prostor ili možda Gejmerskih kućišta agresivnih oblika i boja.

Deo bez kojeg računar ne može je matična ploča i odgovarajući processor – za obradu podataka.  Osnovni modeli procesora imaju 2 jezgra i zadovoljavaju sve osnovne potrebe korisnika, a nove generacije kvalitetnijih procesora imaju 4 i više jezgara i daleko veću efikasnost,  što će obradovati svakog  naprednog korisnika.

Radna memorija računara obezbedjuje efikasno izvodjenje željenih programa i takodje prati potrebe korisnika, a  4 GB radne memorije zadovoljava većinu korisnika. Inženjerski programi  i Igre su daleko zahtevniji pa je u tom slučaju potrebno 8 GB i više radne memorije, što značajno utiče na brzinu izvodjenja  i performantnost računara.

Grafički procesor – za obradu slika, je uglavnom integrisan u procesorima na matičnoj ploči i zadovoljava potrebe korisnika koji će koristiti računar za Internet, Skype, gledanje filmova i slične namene. Gejmeri i poslovni korisnici čiji programi zatevaju ozbiljnije grafičke procesore, uzimaju  dodatne grafičke kartice, koje često koštaju više nego svi do sada  nabrojani elementi računara.

Bus-computers
Foto: Milenko Stanković©

Računar mora da poseduje prostor za smeštanje programa i podataka – hard disk, čiji su optimalni kapaciteti 500 GB ili 1 TB. Ono što svakom računaru može da pomogne  u izvršavanju zadataka je dodatni SSD disk, koji ubrzava prenos podataka i do 5 puta u odnosu na klasične diskove. Njegov najčešći  kapacitet je 128 GB i na njega se instalira Operativni sistem i izvršni fajlovi  programa ili igara.

Bus-computers-napolju-2
Foto: Milenko Stanković©

Napajanje je deo koji sa snagom od 500W zadovoljava potrebe osnovnih konfiguracija. Za sve ostale korisnike izbor napajanja je povezan sa do sada nabrojanim komponentama, koje treba da sadrži jedan računar idealan za Vas.

 

Više o tome koje računare biraju Novosađanke 

 

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link