Ljubimci Magazin

Kada ljubimca treba hitno odvesti kod veterinara i kako nam daje signal da nešto nije u redu

Kao vlasnici kućnih ljubimaca, bitno je da znamo kada je naše životinjske prijatelje neophodno odvesti veterinaru.

Ponekad nam nije jasno da li su simptomi koje ljubimci doživljavaju dovoljno ozbiljni da opravdaju odlazak kod veterinara. U ovom članku ćemo predstaviti najčešće simptome za različite vrste kućnih ljubimaca i znakove koji ukazuju da oni moraju odmah da posete veterinara.

Psi – kako nam daju signal da nešto nije u redu?

Psi su lojalni saputnici i često se smatraju članovima porodice. One su aktivne životinje i zahtevaju mnogo vežbe i pažnje. Međutim, psi mogu patiti od nekoliko zdravstvenih problema. Evo znakova koji najčešće ukazuju da je vašem psu potreban veterinar i hitna medicinska pomoć.

 • Povraćanje ili dijareja: Psi mogu imati gastrointestinalne probleme koji zahtevaju medicinsku pomoć. Učestalo povraćanje pasa i dijareja koja traje više od jednog dana, znače da postoji šansa da se pas otrovao ili da ima gastrointestinalni problem koji zahteva medicinsku pomoć.
 • Poteškoće sa disanjem: Ukoliko primetite da vaš pas jako dahće, ima ubrzano disanje ili se čini da muči da dođe do daha, odvedite ga veterinaru što je pre moguće.
 • Krvarenje: Ako vaš pas jako krvari iz rane ili ima nekontrolisano krvarenje iz nosa, ušiju ili usta, odmah ga odvedite veterinaru.
 • Napadi: Napadi kod pasa mogu biti uzrokovani nizom osnovnih problema, uključujući epilepsiju, tumore mozga ili trovanje. Ako vaš pas ima napad, važno je da ga odmah odvedete veterinaru.

Mačke – kada treba obratiti pažnju?

Mačke su nezavisne životinje, ali i dalje zahtevaju pažnju i brigu od svojih vlasnika. One mogu patiti od nekoliko zdravstvenih problema koji zahtevaju medicinsku pomoć. Evo nekoliko znakova koji ukazuju da vaša mačka mora odmah da poseti veterinara.

 • Poteškoće sa mokrenjem: Ovo može biti čest zdravstveni problem kod mačaka. Ako se vaša mačka napreže da mokri ili izgleda da ima bolove kada to učini, možda ima blokadu urinarnog trakta. Ovo je teško stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoc, a dešava se kod mačaka koje nemaju adekvatnu ishranu ili ne piju dovoljno vode.
 • Letargija: Ako je vaša mačka letargična i ne jede i ne pije, možda pati od niza problema, uključujući anemiju, bolest bubrega ili dijabetes. Važno je da ih odvedete veterinaru što je pre moguće kako biste utvrdili osnovni uzrok.
 • Napadi: Kao i kod pasa, napadi kod mačaka mogu biti uzrokovani nizom osnovnih problema i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.
 • Poteškoće sa disanjem: Ako vaša mačka diše ubrzano ili izgleda da se bori da dođe do daha, to može biti znak astme, bolesti srca ili respiratorne infekcije. Odmah je odvedite veterinaru. Ukoliko se brzo reaguje i mački pruža nega kakvu zaslužuje, ona može doživeti duboku starost.

Ptice i njihovi najčešći zdravstveni problemi

Ptice su fascinantne životinje koje zahtevaju posebnu negu i pažnju. One su sklone respiratornim problemima, koji mogu biti opasni po život. Evo nekoliko znakova koji ukazuju da je vašoj ptici potrebna hitna medicinska pomoć:

 • Poteškoće s disanjem: Poteškoće s disanjem kod ptica su posebno zabrinjavajuće i mogu biti fatalne. Ako vaša ptica ima problema sa disanjem, odmah je odvedite veterinaru.
 • Letargija: Ako je vaša ptica neobično letargična, ne jede ili ne pije, ili spava više nego obično, to može biti znak niza osnovnih problema, uključujući infekcije, parazite ili otkazivanje organa.
 • Iscedak iz očiju ili nosa: Ako vaša ptica ima iscedak iz očiju ili nosa, to može biti znak respiratorne infekcije, što zahteva hitno lečenje.
 • Krvarenje: Ako vaša ptica ima ranu koja jako krvari, ili krvari iz kljuna, važno je da je odmah odnesete veterinaru. Ptice imaju brz metabolizam, a gubitak krvi može brzo postati opasan po život.

Egzotični kućni ljubimci – kako prepoznati kada su u opasnosti?

Egzotični kućni ljubimci, kao što su zmije, gušteri ili tvorovi, postaju sve popularniji. Međutim, oni zahtevaju specijalizovanu negu i pažnju. Evo nekoliko znakova koji ukazuju da je vašem egzotičnom ljubimcu potrebna hitna medicinska pomoć.

 • Smanjeni apetit: Ako vaš egzotični ljubimac ne jede i ne pije, to može biti znak niza osnovnih problema, uključujući infekcije, parazite ili otkazivanje organa. Važno je da ih odvedete veterinaru što je pre moguće kako biste utvrdili osnovni uzrok.
 • Poteškoće sa disanjem: Ovo može čest problem za zmije i guštere. Ako vaš egzotični ljubimac ima problema sa disanjem, odmah ga odvedite veterinaru.
 • Napadi: Kao i kod pasa i mačaka, napadi kod egzotičnih kućnih ljubimaca mogu biti uzrokovani nizom osnovnih problema i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.
 • Neobičan iscedak: Ako vaš egzotični ljubimac ima neobičan iscedak iz očiju, nosa ili drugih delova tela, to može biti znak infekcije ili drugog osnovnog problema koji zahteva medicinsku pomoć.

U zaključku, znati kada svog ljubimca odvesti veterinaru je ključno za njihovo zdravlje i dobrobit. Iako su ovo neki najčešći signali, važno je zapamtiti da je svaki kućni ljubimac drugačiji i da se sve promene u njihovom ponašanju, apetitu ili opštem zdravlju treba shvatiti ozbiljno.

Ako ste ikada u nedoumici, uvek je bolje da budete na oprezu i potražite stručnu medicinsku pomoć za svog ljubimca. Zapamtite, vaši kućni ljubimci donose sreću u vaš dom, ali i u potpunosti zavise od vas, te ukoliko ste ih odabrali, dugujete im da uvek budete oprezni i pažljivi prema njihovim potrebama.

Šaljivim letkom ismejao bahate sugrađane koji ne čiste za svojim psom (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Mateja Panović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
42 Shares
Share via
Copy link