Magazin

Genije iz Čačka više ne mora da prodaje kokice, ima prosek 9,71 i velike planove za budućnost

Jovan nije hvatao prečice da „lakše“ prođe trnovit životni put. Kao dete i tinejdžer sa majkom je živeo u materijalnom stanju koje je ispod granice – ne siromaštva, već i dostojanstva. Ali, uvek je bio nasmejan, opčinjen brojevima i matematikom, a kada nije znao kako da pomogne blolesnoj majci, u Čačku je prodavao kokice.

Upravo ta slika momčića koji prodaje kokice da bi preživeo, strah od izvršitelja i nagomilanih računa, stalne selidbe i podstanarski život, a uprkos svemu tome izvanredan primer odličnog đaka i nesvakidašnjeg talenta mnoge je ganula prošle godine…

Sada su stvari mnogo bolje, priča za portal „Telegraf.rs“ mladi Jovan Stević, sudent prve godine Ekonomskog fakulteta.

U stvari, sve ispite je „počistio“, pa više nije ni brucoš.

Niko mu nije otvorio magična vrata, sve što je učinio postigao je sam, a pošto je dobio (i opravdao) stupendiju, ne mora više da se brine o egzistencijalnim pitanjima, jer su njegovi lični troškovi, dok je u studentskom domu, pokriveni.

– Sad se tokom leta malo materijalno mučimo, ali verujemo da će proći kad se vratim u studentski dom, i ne tražimo pomoć. Završio sam prvu godinu sa prosekom 9.71 i to je najbitnije – priča Jovan.

jovan-stevic-2

U međuvremenu, njegova sestra je ostala u drugom stanju, pa sada porodica živi kod nje, a on im se pridružio tokom letnje pauze.

– Moja sestra je na trudničkom (svi smo sada zajedno), a majka je radila kao lični pratilac dece sa smetnjama u razvoju dok nije počeo raspust, sad se premišlja da li da čeka septembar pa da nastavi sa tim poslom ili da pređe da radi na trafici – priča Jovan i dodaje da njegova majka često trpi bolove, ali se drži.

Uostalom, najveće nade polagala je u njega, a on je nije izneverio.

Očistiti godinu san je svakog studenta, ali, nisu svi toliko odgovorni. Upitali smo ga šta misli o odugovlačenju ispita, o onima koji se na kraju nadaju da će se održati i „oktobar 2″…

– Iskreno malo me je iznenadilo što je mnogo studenata ostavilo i više od polovine ispita za jesen, ja sam naučen da su mi obaveze na prvom mestu, a i ne bih ni došao u Beograd da nije fakulteta. Ali zato niti je bilo nekih izlazaka, niti sam gledao serije (to mnogi studenti pominju) niti sam imao mnogo aktivnosti van. Moram priznati da mi je ovaj život prilično monoton ali verujem da će se sve to isplatiti. Od početka sam znao da ću morati svaki dan da radim i da se trudim i držao sam se toga – priča Jovan.

Inače, u slobodno vreme bavi se administriranjem jednog popularnog instagram profila, gde je dostigao „48k“ pratilaca.

To je pokrenuo oktobra 2018. godine i nije posustao.

A umesto izlazaka i žurki, vreme radije provodi šetajući gradom koji još uvek upoznaje. I to bukvalno s kraja na kraj.

– Svuda sam sam uglavnom. Mirijevo mi se svidelo, no ponekad šetam po centru. Sad sam u fazi upoznavanja Beograda pa se trudim da svaki put uzmem drugu trasu. Mogu reći da znam veliki deo istočnog i centralnog dela Beograda, ali treba još dosta da šetam – kaže Jovan.

Inače, Jovanu digitron nije potreban, on iz glave, može da izračuna koren bilo kog broja koji mu kažete ili, pak, da kaže na koji dan pada određeni datum. Brojevi su mu prava opsesija, a želja da postane revizor.

Srbija ima novog Teslu i najboljeg mladog naučnika na svetu!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

254 Shares
254 Shares
Share via
Copy link