Magazin Srbija

Novi dom u živopisnom srpskom selu može biti vaš za samo 5.000 evra

Foto: Beta/Ministarstvo za brigu o selu

Program ponovnog oživljavanja seoskih sredina širom Srbije nastavljen je i ove godine. Njime je predviđena dodela bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, u svim mestima na teritoriji Srbije, koja ne obuhvataju gradska i opštinska sedišta i prigradska naselja.

Iz budžeta Republike Srbije za ovu namenu je određeno 500 miliona dinara, a maksimalan dozvoljen iznos po kući je 1,2 miliona dinara.

Za program mogu da konkurišu mladi bračni i vanbračni parovi, samohrani roditelji, kao i poljoprivrednici do navršene 45. godine života.

Nove stanare dobilo 65 kuća, najveća je u Bačkom Brestovcu

U prvom turnusu ove godine, nove stanare je dobilo 65 seoskih kuća. Prva kuća za koju su dodeljena bespovratna sredstva locirana je u Željuša u blizini Dimitrovrada – veličine je 52 m2, a ima okućnicu od 4,8 ari placa.

Svoj novi dom je na ovaj način pronašlo 45 porodica, 12 samohranih roditelja i 8 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica.

Od nekretnina dodeljenih u ovom ciklusu, najjeftinija je bila kuća u Bačkom Gradištu, blizu Bečeja, koja ima 67 m2 i okućnicu od 2,64 ara. Njena vrednost je procenjena na 588.168 dinara.

Maksimalnu cenu od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

U selu Planinica, kod Mionice, za isti iznos je kupljena kuća sa najvećom okućnicom – 1,88 hektara. Srećnici koji su imali zadovoljstvo da sviju gnezdo u Bačkom Brestovcu, kod Odžaka, imaju čast da žive u najvećoj seoskoj kući od 336 m2.

Bezecujte svoj novi dom na vreme, sredstva se dodeljuju prema pristiglim prijavama

Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine.

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof. dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Na taj način, porodica Biljane Radenković i Ivana Milosavljeića iz Vladičinog Hana, dobila je bespovratna sredsta od države za kupovinu kuće na selu sa okućnicom, u okiru kampanje oživljavanja sela u Srbiji.

Oni bi uskoro sa svojom decom trebalo da se usele i počnu novi život. Kuća se nalazi u selu Repince, na svega 15 minuta pešaka od centra Vladičinog Hana.

Ovim ugovorom je i Jelena Ilić ostvarila pravo na kupovinu seoske kuće uz podršku Ministarstva za brigu o selu, a reč je o bespovratnim sredstvima od 1,17 miliona dinara.

Кuće sa okućnicom do 30 ari, nudiće se u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koja predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije, rekao je ranije za Telegraf Biznis Milan Кrkobabić, ministar za brigu o selu.

Izvor: biznis.telegraf.rs

25 najboljih kuća i vikendica u Srbiji, prizori od kojih zastaje dah i bude inspiraciju

OGLAS

64 Shares
Share via
Copy link