Magazin

Za 2 stana kupili Institut ‘Jaroslav Černi’ i živote građana Srbije

brana
Brana i akumulacija Stubo-Rovni (foto: JP Kolubara)

I pre otvaranja ponuda zainteresovanih za kupovinu Instituta vodoprivrede “Jaroslav Černi”, direktori ovog instituta i “Milenijum tima”, poslovne imperije koja bilisko sarađuje sa čelnicima SNS, dogovorili su se ko će gazdovati ovim institutom od ogoromnog značaja.

U Ministarstvu privrede danas su otvorene ponude za kupovinu oko 92 odsto Insituta po početnoj ceni od 2,58 miliona evra, ali nije objavljeno ko je dostavio ponude.

Po saznanjima agencije Beta kompanija Milenijum tim je predložila rukovodstvu Instituta da naprave konzoricijum i zajednički učestvuju u privatizaciji, tako što bi oni imali udeo od 30 odsto u tom konzorcijumu. Generalni direktor Dejan Divac i šestorica izvršnih direktora su to prihvatili, o čemu su obavestili zaposlene i najavili da bi uzeli kredit da postanu suvlasnici Instituta.Tako su se obistinila predviđanja s početka ove godine, da će firma bliska vlastima koja gradi i „Beograd na vodi“ postati vlasnik Instituta od strateškog značaja za Srbiju.

Institut Jaroslav Černi osnovan je 1959. godine i bavio se proučavanjem voda na teritoriji Jugoslavije. Već 60 godina izrađuje kompleksne vodoprivredne studije i planove na nacionalnom i regionalnom nivou i učestvuje u studijama na nivou međunarodnih rečnih slivova.

Institut ima široku lepezu delatnosti od fundamentalnih istraživanja i izrade strateških studija, preko izrade projektne dokumentacije, do najrazličitijih konsultantskih usluga u vezi sa izgradnjom i održavanjem kapitalnih vodoprivrednih, energetskih i infrastrukturnih objekata.

Oblasti koje Institutu svom radu obuhvata su brane i akumulacije, snadbevanje vodom, rudnici, zaštita od poplava, zaštita životne sredine.

Institut “Jaroslav Černi” je najstručniji institut u oblasti upravljanja vodama u Srbiji, koji svojim naučnim analizama i stručnim rešenjima treba da garantuje odgovorno upravljanje vodama na teritoriji cele Srbije. Prodajom se stručno znanje direktno stavlja u funkciju privatnog interesa, čime se ugrožava pravo svih nas na pitku, zdravu vodu i životnu sredinu.

Privatizacija “Jaroslava Černog” direktno je suprotna ciljevima Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. u kojoj se upozorava da naša zemlja nema dovoljno stručnog i naučnog kadra za obavljanje poslova upravljanja vodama i da državni instituti, od kojih se posebno izdvaja “Jaroslav Černi”, treba da dobiju veća ovlašćenja (odeljak 6.1. Strategije).

Nema nikakvog javnog interesa u tome da privatniku plaćamo usluge koje su naša javna preduzeća do sada povoljno dobijala od instituta u državnom vlasništvu. Osim toga, privatizacijom se ovaj izuzetno važan naučni institut potpuno nepotrebno izlaže riziku od propadanja i promene delatnosti. Privatizacija može da se odrazi i na kvalitet, cenu i dostupnost pitke vode za sve građane.

Članom 57. Zakona o nauci i istraživanjima propisano je da se privatizacija naučnog instituta vrši shodno programu, koji donosi Vlada na predlog nadležnog Ministarstva i uz obavezno pribavljeno mišljenje Nacionalnog saveta. Nigde nije javno dostupna informacija o tome da li je Vlada donela program i da li postoje predhodno podneti predlog i mišljenje nadležnih organa.

Čitav postupak je sproveden u potpunosti izvan očiju javnosti. Netransparentno je i šta je predmet prodaje i procene vrednosti: da li su procenom obuhvaćeni zemljište, ljudski kapital, intelektualna svojina, oprema, dokumentacija (od kojih neka sa oznakom državne tajne) i prava koja je Institut „Jaroslav Černi“ sticao i kojima raspolaže kao državni institut?

U javnom pozivu su, kao kvalifikacioni uslovi, navedeni samo finansijski (ekonomski) kriterijumi što je apsolutno neprihvatljivo imajući u vidu značaj i delatnost Instituta, koji nikako ne bi smeo da bude privatizovan od strane kupca koji nema nikakvog iskustva i veze sa njegovom delatnošću.

Kako je i zašto došlo do prodaje ovako značajnog Instituta, čiji će vlasnici odlučivati o projektima od izuzetnog značaja za našu zemlju? I, još važnije, kako je moguće da „Milenijum“, preduzeće čija delatnost nema nikakve veze sa delatnošću Instituta, isti kupi? Kako generalni direktor i šestorica izvršnih direktora, kao privatna lica, imaju ostatak novca potreban za udeo u vlasničkom kapitalu?

– Da se građani ne dosete o prevari vlasti u privatizaciji Insituta smislili su konzorcijum jer lepše zvuči i ‘manje bode oči’. Suštinski, Institutom će upravljati privatni kapital, ali mora se ‘odati priznanje’ i direktorima koji su svoje osigurali svoje pozicije – kazao je o prodaji Instituta predsednik Odbora Narodne stranke za zaštitu životne sredine Aleksandar Anđelković.

On je zapitao direktore Instituta da li su to nameravali od početka i ima li sukoba interesa kod procene vrednosti Instituta, „koji se prodaje po ovako niskoj ceni“.

– Ovaj konzorcijum podrazumeva da 30 odsto otkupe fizička lica što je po početnoj ceni oko 774.000 evra. A ostatak 1,806 miliona evra da uplatiće Milenijum tim. Odakle vam pare direktori? U kojim to bankama vi kao fizička lica možete da podignete kredit od 115.000 evra po direktoru, i na osnovu čega će vam banke to odobriti? – zapitao je Anđelković.

Izražavajuću sumnju da su direktori Instituta pravili cenu „za sebe“ on je istakao da je začudjujuće da renomirani Institut koji traje 70 godina, zapošljava izvrsne stručnjake, doktore nauka, magistre, inženjere, doktorante vredi nešto više od par stanova u Beogradu na vodi.

Pre samo nekoliko dana pitali smo Mariju Alimpić ispred pokreta “Zaštitimo Jadar i Rađevinu”, da prokomentariše prodaju ovako značajnog instituta.

– Rešenost države da proda Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ samo je još jedan u nizu pokazatelja da trenutna vladajuća kasta ima veliku želju da za sobom ostavu zemlju koja će teško moći da se rehabilituje. Svi smo svesni da smo odavno ušli u vek u kome su sukobi oko vode već počeli i tek će ih biti. Srbija nije tako bogata vodom kako se veruje i upravo Institut za vodoprivredu bi trebalo da igra ključnu ulogu pri očuvanju svih naših voda i njihovoj zaštiti od zagađenja. Umesto toga, vlastodršci stavljaju na tender 17 doktora nauka, 13 magistara, preko 100 visokoobrazovanih kadrova i još nekoliko desetina zaposlenih različite stručne spreme. Mesecima unazad se spekuliše da će Institut doći u ruke Milenijum grupe, što ćemo tek videti, mada s obzirom na sveukupno stanje društva kome vlada kriminalna grupa oličena u vladajućoj stranci, ništa nas ne može iznenaditi. U svakoj suverenoj zemlji, ovako nešto bi bilo neprihvatljivo, ali to sa nama izgleda nije slučaj. Da imamo bilo koga zdravorazumskog i moralnog na mestu donosioca odluka, mi bismo apelovali da se obustavi prodaja Instituta  – rekla je tada Alimpić.

Donosioci odluka se ne mešaju u svoj posao, Institut od strateškog značaja za našu zemlju i vitalnog za život u njoj je rastrgnut od strane nekog ‘konzorcijuma’ privatnika, kao raščerečeni zec, a isti ti privatnici će biti u poziciji da odlučuju o svakoj kapi vode, aru zemlje i kubiku vazduha u Srbiji.

Na koji način je do ovako sramne prodaje došlo ne treba nam mnogo da shvatimo. Da situacija bude još zanimljivija pobrinula se slučajnost koja ne postoji, nezvanična informacija stigla je od jednog našeg čitaoca: – I gle čuda, u Černom danas nije bilo struje od pola 9 do pola 2, taman dok prođe otvaranje ponuda…. U 13.30 došla i svi nasmejani… A mail serveri i dalje ne rade…

Novi vlasnik Instituta Jaroslav Černi diktiraće sudbinu Makiša, Rio Tinta, Ratnog ostrva i naših života

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

538 Shares
538 Shares
Share via
Copy link