Magazin Srbija

Novi vlasnik Instituta Jaroslav Černi diktiraće sudbinu Makiša, Rio Tinta, Ratnog ostrva i naših života

vučić
Foto: Koreni

Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi stavljen je na prodaju, a početna cena je 2,5 miliona evra koliko bi recimo koštala dva stana od po 150 kvadrata u Beogradu na vodi. Zašto država prodaje ovako značajan institut, sada kada nam tako dobro ide, kada smo ekonomski tigar i to po ceni dva stana? Premijerka je početkom godine rekla da bi prodaja Instituta mogla da donese dobru zaradu državi. Dobra zarada za ekonomskog tigra su dva stančiča ili jedan luks?

Za kupovinu Institituta zainteresovan je Milenijum tim koji gradi Beograd na vodi – šta je za njih dva stančića spram svega što će moći ako im Jaroslav padne šaka.

Institut Jaroslav Černi osnovan je 1959. godine i bavio se proučavanjem voda na teritoriji Jugoslavije. Već 60 godina izrađuje kompleksne vodoprivredne studije i planove na nacionalnom i regionalnom nivou i učestvuje u studijama na nivou međunarodnih rečnih slivova.

Institut ima široku lepezu delatnosti od fundamentalnih istraživanja i izrade strateških studija, preko izrade projektne dokumentacije, do najrazličitijih konsultantskih usluga u vezi sa izgradnjom i održavanjem kapitalnih vodoprivrednih, energetskih i infrastrukturnih objekata.

Jasno je da je Institut od presudnog značaja za sve “projekte” trenutne vlasti jer je nadležan da vrši procene, izrađuje studije i analize ali kako je već imao par negativnih odgovora na naprednjačke predloge, mora na prevaspitavanje.

Institut Jaroslav Černi zapošljava 17 doktora nauka i više od 136 visokobrazovanih stručnjaka. Tim ovih stručnjaka daje mišljenje na gotovo sve projekte koji “smrde”.

Rio Sava Exploration d.o.o. naručiio je monitoring voda na slivu reke Jadar u zoni nalazišta i budućeg jalovišta sprovodi se u okviru istraživanja nalazišta bora i litijuma u Srbiji koja sprovodi kompanija Rio Tinto – Rio Sava pre formiranja rudnika i prateće infrastrukture, a koji od 2018. sprovodi Institut Jaroslav Černi.

Petrohemija iz Pančeva je naručila izveštaj o stanju zemljišta i podzemnih voda na prostoru „HIP-Petrohemija“ a.d. u Spoljnostarčevačkoj 82, u Pančevu koji obuhvata i izveštaj o stepenu i prostornom rasprostiranju kontaminacije zemljišta i podzemnih voda u okolini živine deponije i izveštaj o stepenu i prostornom rasprostiranju kontaminacije zemljišta i podzemnih voda u okolini deponije stabilisanog mulja.

Famozna studija o izvodljivosti, koju je izradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, kojom izgradnja novog naselja i metroa na Makiškom polju ne predstavlja nikakvu pretnju po vodosnadbevanje grada nikada nije ugledala svetlost dana.

Zatim je Institut angažovan da sprovede studiju na Velikom Ratnom ostrvu koje je vlast planirala da buši ne bi li našla vodu. Istražne radnje su navodno stopirane.

Oblasti koje Institutu svom radu obuhvata su brane i akumulacije, snadbevanje vodom, rudnici, zaštita od poplava, zaštita životne sredine.

– Ovaj Institut kao i druge neke nezavisne institucije su davale negativna mišljenja o projektima koji jasno krše javni interes i mislim da je ovo samo nastavak toga da žele da stave pod totalnu kontrolu sve, da izbegnu da postoji i najmanja nekakva klica institucionalnog otpora, a privatizacijom jednom ovakvog Instituta to bi bilo i završeno – rekao je za N1 Dobrica Veselinović iz inicijative „Ne davimo Beograd“ u februaru ove godine.

Premijerka, početkom godine nije znala da li će Institut na doboš ali se pohvalila kako smo sjajno prošli prodajom Železare i RTB BOR.

– Nama je kao državi najbolje da ima mnogo zainteresovanih, onda postignemo veću cenu, to smo pokazali da umemo da radimo i sa nekim drugim poslovima kao što je i Železara ili RTB Bor, koji su neki drugi hteli da ugase, i kao što je koncesija na aerodromu Nikola Tesla – rekla je Brnabić.

Kako smo prošli u Boru, pitajte meštane Krivelja koji žive opasani rudarskim kopovima, kamenolomom i jalovištem, a tako će nam biti svima kada država zameni poslednju odstupnicu za raskopavanje Srbije za dva stana na Beogradu na vodi.

Ziđin preko Timoka truje Dunav, vlast žrtvuje Srbiju mimo razuma i zakona

7.3K Shares
7.3K Shares
Share via
Copy link