Magazin Srbija

Slučaj Jajinci je izrežiran reklamni spot: Tresla se gora, rodio se Vulin

jajinci-policija-oruzje

Od brojnih najava atentata na predsednika Aleksandra Vučića, svakako je najdramatičniji bio “slučaj Jajinci” od pre pet godina, kada je ispred njegove porodične kuće u Jajincima pronađen automobil sa arsenalom oružja.

Tri dana nakon toga, u novembru 2016., drugi automobil pun oružja pronađen je u garaži na Novom Beogradu.

S obzirom na to da je proces okončan nepunih godinu dana nakon toga, jer tužilaštvo nije imalo dovoljno dokaza da pokrene krivični postupak, iz današnje perspektive deluje da je sve bio marketinški trik, kako bi se u javnosti stvorio utisak da je Vučićeva bezbednost ugrožena, smatraju sagovornici Danasa.

Podsetimo, tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović upisao se u istoriju svojom izjavom povodom ovog slučaja.

-Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo – objasnio je tada Stefanović.

Aleksandar Vulin je rekao da je čak “97 bezbednosno interesantnih osoba” uočeno blizu kuće u Jajincima, a pronađen je i DNK tri različite, nepoznate osobe.

Ceo državni vrh tvrdio je da se spremao atentat na tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, dok je on izrazio sumnju da je prava meta u stvari njegov brat Andrej “jer svi znaju da je na njega osetljiv”.

Iako je, sudeći po izjavama nadležnih i navodnim dokazima koje poseduje policija, bilo pitanje dana kada će osumnjičeni biti uhapšeni, to se nije desilo. Naprotiv, Više javno tužilaštvo je u avgustu 2017. donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka u slučaju Jajinci, i to nakon što je glavni policijski inspektor u julu zatvorio operativne obrade.

Iako je tužilaštvo stavilo tačku na predmet, slučaj Jajinci je ponovo dospeo u žižu interesovanja javnosti, jer je Marko Miljković, pripadnik Belivukovog klana, osumnjičen za brojna ubista, u svom nedavnom iskazu pred tužiocem naveo da su po naređenju Aleksandra Vulina, napunili auto pun oružja i stavili blizu kuće Aleksandra Vučića u Jajincima.

“Na taj način su hteli da prikažu medijima kako je Vučić bio meta, a do dan danas niko nije odgovarao za taj auto pun oružja“, naveo je Miljković u svom iskazu.

Bile njegove reči istinite ili ne, a to bi tužilaštvo svakako moralo da proveri, slučaj Jajinci je marketinški trik kojem su skloni visoki državni i funkcioneri SNS, saglasni su sagovornici Danasa.

Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, vrlo dobro se seća afere Jajinci, dodajući da je “taj igrokaz bilo teško zaboraviti”.

– I tada se iz aviona videlo da je to nameštaljka jer se na taj način ne može izvršiti atentat, niti bi neki atentator tako postupao. Ceo taj igrokaz je služio osnovnoj marketinškoj svrsi da je gospodin Vučić ugrožen. Vulin je bio u pravu i slaže se sa Miljkovićem da su to uradile tri bezbednosno interesantne osobe, odnosno oni po njegovom nalogu. Zato i ima tri DNK traga – kaže Prelević za Danas.

Epilog slučaja Jajinci naš sagovornik opisuje sa “Tresla se gora, rodio se Vulin”, koji je, dodaje, od tada počeo da napreduje kao bezbednosno interesantan čovek “sklon režiji i mnogim drugim umetničkim opijatima, o čemu su govorili okrivljeni”.

– Kaže Vulin “oni će da dobiju doživotnu, pa lažu”. Zna Vulin pre suda. Koliko bi dobili da kažu da su oružje dobili od Vuka Jeremića ili Biljane Stojković ili Marinike, verovatno toliko da ne bi mogli da ponesu. Iskazi okrivljenih nisu usmereni motivom blažeg kažnjavanja. Verovatno zato ima još činjenica o našoj sumornoj stvarnosti. Neke stvari se ipak ne mogu popraviti ni ružičastim – ukazuje Prelević, dodajući da ne zna  gde je granica srama “pojedinih profitera za koje smo mislili da su ugledni novinari”.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za Danas da je teško snaći se “u ludnici koja nam se svakodnevno priređuje”. On podseća da Jajinci nisu jedini slučaj kada se na sva zvona govorilo da je ugrožen predsednik, i da je najava atentata na Vučića po tabloidima bilo na desetine.

– Pokazalo se da su to bili reklamni trikovi. Neobični reklamni trikovi vladajuće stranke. Ako postoji zrno mogućnosti da to nisu bile samo prazne prične, onda smo mi jedna jadna država u kojoj službe bezbednosti ili rade za atentatore ili ne vrede mnogo po kvalitetu svog posla – ističe Radovanović za Danas.

Vulin tražio od Belivukove ekipe da čuvaju “Jovanjicu”: On je vlasnik, a vodi se na nekog Nemca

1.7K Shares
1.7K Shares
Share via
Copy link