Srbija

Mala im je tarifa bila do sad, od danas paprene cene usluga izvršitelja

izvrsitelji-2
Foto: Informer

Usluge izvršitelja u Srbiji od danas su skuplje. Iz resornog ministarstva kažu da njihova tarifa nije menjana više od 11 godina, a poskupljenje pravdaju inflacijom.

Za dug od 24.000 dinara, dužnik je do sada izvršiteljima plaćao oko 6.000 dinara, a po novom cenovniku – moraće da izdvoji 8.460 dinara.

Dodatno, za advokatske troškove mora da se izdvoji najmanje 22.500 dinara, prenosi RTS.

– Naknada za pripremanje, arhiviranje, i vođenje predmeta biće za nekih 1.000 dinara uvećana u odnosu na prethodnu javno izvršiteljsku tarifu, takođe dostava putem pošte biće uvećana za vrednost jednog boda – umesto sadašnjih 360 sa PDV-om ona će iznositi 450 – kaže  za RTS Vujadin Masnikosa, zamenik predsednika Komore javnih izvršitelja.

Najveći broj predmeta su neplaćeni računi za komunalne usluge, zatim dugovi u banci, pa sve do dugovanja na osnovu sudskih presuda.

Advokati kažu da zbrku pravi to što građani ponekad ne prime rešenje o izvršenju, pa tako propuste rokove.

– Potpuno se isti mehanizam pokreće da li je reč o dugu od 5.000 dinara ili od 500.000 dinara. I građanima deluje ako zbog 5.000 dinara dobiju troškove 20.000 dinara da postoji bitna nesrazmera. Ono što moraju da budu svesni, postoji predujam izvršitelja, postoji taksa suda, postoji rešenje suda, postoji nagrada i to sve čini da se ceo taj mehanizam angažuje zbog tih pet 5.000 dinara – kaže Ivan Stanikić, advokat.

Ministarstvo pravde saopštava da je odluka doneta u skladu s poskupljenjima koja, kako kažu, utiču i na rad izvršitelja.

– Izvršeno je usklađivanje vrednosti boda sa rastom minimalnih zarada u Republici Srbiji. Ministarstvo pravde posebno naglašava da se nova vrednost boda može primenjivati samo u izvršnim postupcima koji su pokrenuti nakon 6. marta 2023. godine – navodi Ministarstvo pravde.

Izvršitelji su uvedeni 2012. godine kao produžena ruka sudova. Najveći doprinos su, kažu, dali pri naplati dugova za komunalije.

Izvršitelj uteruje dug Novosađaninu za gas, a sud dokazao da dugovanje ne postoji

124 Shares
124 Shares
Share via
Copy link