Novi Sad

Muke novosadskih studenata, renta za stan u centru 500 €, garsonjera na Detelinari 250 €

Foto: Pixabay

Cene nekretnina u Novom Sadu odavno su probile bilo kakve granice zdravog razuma. Kako je naš portal već pisao, kvadrat na najatraktivnijim lokacijama može ići i preko 3.000 evra, a teško da takve cene prati i životni standard građana.

Međutim, cene rentiranja stanova su takođe enormno skočile, pa su se tako u problemu našle brojne podstanarske porodice, ali i studenti koji dolaze u naš grad.

Novi Sad važi za jedan od najvećih univerzitetskih centara u zemlji, sa uređenim kampusom, ali i dobrim noćnim životom, tako da brojni domaći, ali i strani studenti, vide vojvođansku prestonicu kao idealnu lokaciju za nastavak obrazovanja.

Pored brige oko odabira fakulteta, upravo odabir prebivališta može predstavljati problem, kako za buduće brucoše, tako i za njihove roditelje.

Broj mesta u studentskim domovima je ograničen, a neki i ne žele da žive u njima, pa su prinuđeni da dobro “pročešljaju” gradsko tržište nekretnina u potrazi za svojim novim boravištem.

Stanodavci koriste lokacije u blizini fakulteta ili centra da podignu cene rente

Brojni stanodavci su uvideli koje prednosti imaju ukoliko se njihovi stanovi nalaze u blizini fakulteta, pa su očekivano cene u ovim delovima grada visoke.

Reč je o lokacijama na Limanu, Grbavici, Bulevaru, Centru…

Tako za jednoiposoban ili dvosoban stan od 40 do 56 kvadratnih metara u neposrednoj blizini fakulteta na Limanu 1 treba izdvojiti oko 300 evra.

S obzirom na to da je reč o nešto većim stanovima, dobra okolnost je ta što trošak iznajmljivanja može biti prepolovljen ukoliko se u njega usele dva studenta, što je neretko i slučaj.

Za istu kvadraturu u centru grada potrebno je izvojiti oko 500 evra, dok se garsonjera na ovoj lokaciji može naći i za nešto više od 200 evra.

Tu dolazi do izvesnog apsurda, obzirom na to da se za istu sumu iznajmljuju stanovi na Grbavici, koja po lokaciji jeste blizu fakulteta, ali i važi za deo grada koji je nešto slabije uvezan gradskim linijama autobusa.

Tako nameštena garsonjera od 25 do 29 kvadrata na Grbavici mesečno staje od 200 do 270 evra, piše Blic.

I vlasnici stanova zbunjeni novim trendovima na tržištu nekretnina

Dokaz da su i vlasnici koji iznajmljuju stanove zbunjeni novim trendovima kada je reč o cenama nekretnina, pokazuje činjenica da možemo naići na oglas koji navodi cenu od 300 evra za garsonjeru od 22 kvadrata u Puškinovoj ulici na Grbavici, dok u Vojvođanskoj ulici takođe na Grbavici jednoiposoban stan od 36 kvadrata staje 240 evra.

Kako je za Blic objasnila Aleksandra M, koja se bavi prodajom i izdavanjem nekretnina, cene variraju i zavise od nekoliko faktora.

Pojedini stanodavci su podigli visinu kirije ukoliko je nameštaj nešto noviji ili pak spustili ukoliko im se žuri da što pre izdaju svoju nekretninu.

To je šansa za one koji su u potrazi za stanom, ali treba obratiti pažnju na još neke detalje.

Prema rečima sagovornice Blica, od izuzetne je važnosti posebno pitati za visinu troškova režija, kao i za eventualne posebne uslove koje stanodavci neretko ističu, kao što su zabrane pušenja ili držanja kućnih ljubimaca.

U potrazi za povoljnom nekretninom, većina će se okrenuti lokacijama koje ne važe za previše atraktivne, ali ne treba se zavaravati, upozorava ona, jer svi prate trend visokih cena. Tako sada i na Novoj Detelinari možemo naići na cenu od 250 evra za garsonjeru od 26 kvadratnih metara.

Treba uzeti u obzir i druge faktore osim cene i lokacije

Iako prvo što nam padne na pamet jeste cena, a zatim i lokacija stana – agenti za nekretnine savetuju da su drugi faktori jednako važni, ako ne i važniji.

Neretko se dešava da neki oglas za stan dugo stoji ili se s vremena na vreme pojavljuje, a to najčešće može da znači samo jedno – da je stanodavac previše zahtevan, nalazi zamerke stanarima, pa ih zato često i menja.

Takođe, kako smo ranije spomenuli, lokacija ipak diktira cenu. Tu treba imati na umu da je Novi Sad grad u kojem se vrlo brzo gradskim linijama autobusa, ali i peške stiže sa jednog kraja na drugi.

Studentima važan provod, a roditeljima učenje

Novosađanima je nešto lakše da dođu do proverenog i sigurnog stana, raspitujući se među poznanicima i prijateljima, ali to za pridošle studente ne važi. Ovde se, navode agenti, pojavljuju dva problema.

Prvi je nedovoljno poznavanje grada, a drugi razmimoilaženje u potrebama sa roditeljima.

– Ne može se ni nabrojati koliko puta se desilo da brucoši žele stan u centru, da bi bili u blizini svih gradskih dešavanja, dok njihovi roditelji razmišljaju o lokacijama koje su blizu fakulteta, ali dovoljno daleko od “gradske buke”, kako bi deca mogla da se skoncentrišu i uče – navodi Aleksandra.

Ona dalje kaže da je dovoljno konfuzno i jednima i drugima što dolazi do odvajanja, te da nesporazumi po pitanju želja i mogućnosti mogu da dovedu do pogrešne odluke.

Najvažnije je na vreme potražiti odgovarajući stan, po potrebi i preko agencije

Zato je prvi i osnovni savet da se stan krene tražiti na vreme, a za stručnu pomoć ne treba se libiti angažovanja agencija i njihovih usluga, jer ponekad znaju značajno da smanje muke oko pronalaženja stana.

Takođe, savet je da, bilo da potragu organizujemo sami ili preko agencije, ne treba je sužavati prema visini mesečne kirije, jer je ponekad isplativije odabrati veću kvadraturu stana, pa podeliti troškove sa nekim.

Isto tako nije mudro svesti traganje na određenu kvadraturu ili lokaciju.

Ipak, ni pogrešan odabir nije nerešiv, mali je broj studenata koji tokom čitavog školovanja ostanu u istom stanu.

– To se dešava kako zbog stanodavaca, tako i zbog stanara, a opšte je poznato da cene nekretnina za iznajmljivanje idu nešto niže kada nije “sezona studenata” – zaključuje naša sagovornica.

Prodaje se stan u Novom Sadu sa privatnim bazenom i liftom (VIDEO)

Izvor: Blic

Čitajte Luftiku na Google vestima

243 Shares
243 Shares
Share via
Copy link