Izbori 2020

Džipovi, vozovi, kafanska cenjkanja i sve druge prljave izborne malverzacije

Posmatračke misije i stranke koje su učestvovale na jučerašnjim izborima zabeležile su niz nepravilnosti na biračkim mestima širom Srbije.

Crta navodi da su slučajevi „bugarskih vozova”, plaćanja glasova i „crnih džipova” udvostručeni u odnosu na prethodne izbore 2016, sa druge strane u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) navode da nisu zabeležili veće nepravilnosti.

Posmatračka misija Crta saopštila je da je zabeležila jedan slučaj takozvanog „bugarskog voza” u Zrenjaninu na biračkom mestu 48 i da je slučaj prijavila policiji.

Šef posmatračke misije Crta Raša Nedeljkov rekao je da su posmatrači uočili jedan od najvećih problema, o kojima se „mnogo priča”, kupovinu glasova.

„Posmatrači Crte prijavili su policiji u Zrenjaninu slučaj ‘bugarskog voza’ gde je utvrđeno da se kontinuirano događalo da birači dolaze na jedan punkt pre i posle glasanja, gde dolazi do razmena nekakvog materijala. Sada je na policiji da utvrdi šta se zaista dešavalo na tom biračkom mestu i da o tome obavesti javnost”, istakao je Nedeljkov, a preneo Insajder.

Kako je saopštio MUP, policijski službenici su odmah izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli prijavljene osobe ispred biračkog mesta.

Novi slučajevi plaćanja glasova

Nedeljkov je kasnije saopštio su na preseku u 14 časova zabeležene nepravilnosti koje bi potencije mogle da utiču na rezultate glasanja na 4,6 odsto biračkih mesta.

„U pitanju je potkup birača, novi slučaj tzv. ‘bugarskog voza’ ispred biračkog mesta u Požarevcu. Ovog puta u pitanju je privatna kuća u koju su birači pre i posle odlazili i obavljali određenu razmenu. Očekujem da će policija izvestiti o tome. Ovako nešto se dogodilo još na 32 biračka mesta, odnosno na 0,3 odsto biračkih mesta imamo potvrdu korupcije, tj. potkupa birača. To je najozbiljnije krivično delo, imajući u vidu to da podriva volju birača“, istakao je Nedeljkov.

Inače, posmatrači Crte bili su raspoređeni na 500 biračkih mesta širom Srbije.

MUP je potom saopštio je da Policijskoj upravi Požarevac Crta ovaj slučaj prijavila.

„Policijski službenici PU Požarevac odmah su izašli na lice mesta i tom prilikom nisu zatekli i uočili prijavljene osobe“, piše u saopštenju MUP-a.

Na konferenciji za novinare u 17 i 30, Raša Nedeljkov naveo je da je u Zrenjaninu primećen još jedan slučaj „Bugarskog voza“ o čemu je obaveštena i policija. Kako je rekao, posmatrači su takođe zabeležili i nepravilnosti kao što su neproveravanje indentiteta birača, nekorišćenja UV lampe, pravljenja paralelnih spiskova na biračkim mestima i nepoštovanje procedura za glasanje.

Sumnju da je pokušan takozvani „Bugarski voz“ izražena je i nakon što je u Mesnoj zajednici „11. Kongres“ u Paraćinu prijavljen slučaj iznošenja listića sa tog biračkog mesta.

Pacijente u kragujevačkoj kovid ambulanti dočekale glasačke kutije

Sumnje na kupovinu glasova i u Kisaču i Kucuri

Sumnju o kupovini glasova iskazao je i Vojvođanski front koji je saopštio da su nepoznate osobe brojale novac i plaćale glasanje u Kisaču, ispred Osnovne škole Ljudevit Štur i biračkog mesta broj 97.

„Radno telo Republičke izborne komisije se oglasilo nenadležnim i sugerisalo je predsedniku biračkog odbora da zove policiju. Nakon toga su se kupci glasova udaljili”, navodi se u saopštenju Vojvođanskog fronta.

I Socijalistička partija Srbije (SPS) uložila je prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) zbog, kako su naveli, javne isplate novca za glas u kafani koja se nalazi u strogom centru mesta Kucura pored Vrbasa.

Posmatračka misija Cesid saopštila je da je na biračkom mestu 40 na Voždovcu svim članovima biračkog odbora, kao i prisutnim posmatračima su automobili parkirani ispred biračkog mesta izgrebani. Policija je pozvana, dodaju.

Sukob među članovima odbora u Pančevu, ukradene kutije u Rakiti

Posmatračka misija Cesid objavila je na svom Tviter nalogu da je na biračkom mestu u Pančevu došlo do sukoba među članovima biračkog odbora.

U babušničkoj opštini otvorena su 43 biračka mesta, a biračko mesto broj 22 u selu Rakita nije otvoreno, jer je utvrđeno da su tokom noći obijene prostorije i pokradene glasačke kutije.

„Kutije su pokradene. Trenutno se vrši uviđaj i poslate su nove kutije. Materijal nije bio na biračkom mestu, već kod predsednika biračkog mesta”, rekao je Radovanović.

Cesid: U Kuli dupla evidencija, na jednom biračkom mestu porodično glasanje

Cesid je zabeležio više nepravilnosti od otvaranja biračkih mesta, kada su počeli parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji.

Prema rečima Emilije Orestijević iz Cesida, grublje nepravilnosti primećene su u vidu vođenje paralelnih evidencija u Kuli i porodične glasanje na jednom biračkom mestu kada je jedan član porodice odlučivao u ime ostalih članova za koga će da glasaju.

Cesid je naveo da je na pet biračkih mesta primećeno da se listići ne savijaju kako treba prilikom ubacivanja u kutiju, tako da može da se vidi za koga je birač glasao.

U Novom Beogradu zabeležen je incident kada je nepoznata osoba pretila biračima ispred biračkog mesta, o čemu je obaveštena policija, a izgrednik se udaljio od tog biračkog mesta.

Jutka je bio na glasanju, a policija još uvek ne može da ga pronađe

Tuča birača na Novom Beogradu zbog trudnice koja je glasala preko reda

Policijskoj stanici Novi Beograd predsednik biračkog odbora, na izbornom mestu broj 23 u Bulevaru umetnosti, prijavio je tuču dvojice birača neposredno ispred ulaza na glasačko mesto.

Policija navodi da je odmah izašla na mesto događaja i zatekla P. K. (79) i N. I. (35). Tom prilikom P. K. je izjavio da ga je N. I. udario zatvorenom šakom u predelu glave, dok je N. I. rekao da je do sukoba došlo pošto su njegovu suprugu, koja je trudna, pustili da uđe preko reda, zbog čega je P. K. negodovao i psovao.

Prema navodima N. I. on je upitao P. K. u čemu je problem, nakon čega ga je P. K. udario pesnicom u glavu, a on mu je potom uzvratio.

Učesnici tuče nisu zahtevali lekarsku pomoć i privedeni su u Policijsku stanicu Novi Beograd, saopštila je policija.

O događaju je obavešten nadležni tužilac koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela, posle čega je konsultovan i nadležni sudija za prekršaje koji se izjasnio da se protiv P. K. i N. I. podnesu odgovarajuće prekršajne prijave.

Crni džip sa BG tablicama u Svilajncu

Na biračkom mestu Roanda u opštini Svilajnac došlo je do incidenta negde oko 11 sati. Kako je za N1 izjavio Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac, četvorica muškaraca pokušala su da uđu na to glasačko mesto, tražeći da prekontrolišu birački spisak.

„U selu Roanda se pojavio crni džip sa Bg tablama. Iz njega su izašla četvorica muškaraca i pokušali su da uđu na biračko mesto. Uz obrazloženje da žele da pregledaju birački spisak”, rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, predsednik izborne komisije u selu Roanda im je zabranio i pozvao policiju.

„Pre nego što je stigla policija, oni su otišli. Jutros su već pokušali da uđu na još jedno mesto, a ne znači da neće pokušati opet u toku dana. Njihovi automobili su parkirani u Svilajncu u blizini jednog restorana. A cilj im je klasično zastrašivanje birača”, istakao je Milanović.

Incident se dogodio i u selu Gložane.

Olivera Stanojević, predsednica Opštinske izborne komisije u Svilajncu, rekla je za N1 da se grupa sastavljena od šestorice muškaraca pojavila ispred biračkog mesta Gložane i da je došlo do verbalnog incidenta sa predstavnicima izborne komisije.

„Bilo su obučeni u crno sa crnim zaštitnim maskama na licu. I to je samo po sebi delovalo nekako zastrašujuće. Kada im je predsednik izborne komisije u selu Gložane rekao da se udalje, oni su mu zapretili, rekavši da on nema pravo da ih ukloni. Stvorila se velika gužva i glasačima koji su dolazili nije bilo prijatno. Slučaj je takođe prijavljen policiji”, rekla je Stanojević.

Prema njenim rečima, niko od njih se nije predstavio, niti su bilo šta rekli, što bi moglo da pomogne da se utvrdi njihov identitet. Stanojević kaže da su grupe primećene i na još izbornih mesta u opštini Svilajnac.

Napad huligana na prostorije i aktiviste Vojvođanskog fronta u Sremskim Karlovcima

Napad na kontrolora u Blacu

U selu Svarče kod Blaca napadnut je kontrolor Miroljub Vukadinović ispred biračkog mesta. Obaveštena je i policija. Kako je za Direktno.rs potvrdio Vukadinović, napala ga je njemu poznata osoba.

– Izašao sam i pričao sa jednim čovekom, kada se zaustavio automobil u kojem je bio sadašnji zamenik predsednika blačke opštine. U autu je bilo još tri mladića, kratko ošišanih. Iza njihovog automobila bilo je još jedno vozilo u kojem su bila meni nepoznata lica. Prvo je hteo vratima da me udari, ali ga je sprečio čovek koji je stojao pored mene jer je postavio ruku. Onda me je pljunuo usred čela i vređao – potvrdio nam je Vukadinović, dodajući da je nakon njhovog odlaska obavestio policiju.

– Evo još ih nema, a prošlo je više od sat – naglasio je Vukadinović.

U blačkom kraju situacija je čitavog dana bila prilično napeta. Kako tvrde građani, po čitavoj opštini stalno su patrolirali automobili, a policije nije bilo nigde.

Na ivici fizičkih sukoba u Bujanovcu

Na biračkom mestu broj 52 u Osnovnoj školi „Naim Frašeri“ u opštini Bujanovac intervenisala je policija posle incidenta, koji je mogao da kulminira fizičkim obračunom, zbog, kako saznaju Bujanovačke.com, kupovine ili pokušaja kupovine glasova od strane jednog člana biračkog odbora.

Iz pouzdanih izvora se saznaje da je član biračkog odbora uhvaćen na delu malo dalje od biračkog mesta dok je građanima nudio novac da glasaju za jednu izbornu listu koja učestvuje na lokalnim izborima.

Nakon toga je jedan od prisutnih pokušao da prekine izborni proces i rastera građane koji su se zatekli na biračkom mestu.

Da je došlo do incidenta Bujanovačkim je potvrdio i predsednik biračkog odbora Fatmir Aslani.

– Došlo je do manjeg incidenta, jedan građanin se pobunio zbog nečega što se dešavalo napolju, ali mi nismo nadležni za dešavanja van biračkog mesta. Počeo je da viče da je glasanje završeno i pokušao je da otera birače iz romske zajednice koji su se ovde zatekli, međutim, situacija se brzo smirila i proces je nastavlje – kaže Aslani.

Inače, pojedini građani koji su pristizali na glasanje su rekli da jedna grupa „agitatora“ u susednoj ulici, takođe nudi novac za glas za određenu izbornu listu.

Stočni performans na izborni dan: Blejanje ovaca sa razglasa u Novom Sadu (video)

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

50 Shares
Share via
Copy link