Srbija Vesti

Manojlović pozvao opoziciju da vrati mandate i na građansku neposlušnost od subote

savo manojlović
Foto: Printscreen/X

Savo Manojlović, lider pokreta „Kreni-promeni“, pozvao je opoziciju da vrati mandate.

Manojlović je pozvao opoziciju i da izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog izbornih mahinacija.

Manojlović je dao rok opoziciji od 24 sata, odnosno do sutra u 10 sati ujutro da donese odluku.

U slučaju da se opozicija složi oko ovog pitanja, on je najavio veliku građansku neposlušnost od subote.

– Zbog očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i u Opštini Novi Beograd, izlazimo sa zahtevom da sve opozicione stranke iz ovih gradova, kao i iz republičkog parlamenta, napuste parlament ukoliko se nastavi sa prekrajanjem izborne volje na ovaj način – pozvao je Manojlović.

On je istakao da ovo što se sada dešava sa prekrajanjem zapisnika jeste direktna razlika između autokratije i diktature.

– Sutra u 10 treba da imamo jasnu odluku da li imamo potpuno delegitimizovanu vlast, kako bismo u subotu mogli da uđemo u potpunu građansku neposlušnost sa građanima. Nemamo vremena da pričamo ko je ranije bio kriv, da šetamo dva meseca – poručio je Manojlović.

On je kazao da ovaj poziv objedinjuje i one političke opcije koje su govorile da na izbore ne treba izlaziti zbog fotelje, ali i one koje su govorile da se na izbore izlazi da bi se borili institucionalno.

– Vraćamo fotelje jer se ono što smo kroz institucije izborili – krade – poručio je Manojlović.

Dodao je da to znači ono što su govorili principijelno, a to je da se ne može sedeti u parlamentu i pozivati na građansku neposlušnost.

Precizirao je da se poziv za napuštanje parlamenta odnosi na Grad Beograd, Niš, Opštinu Novi Beograd, ali i republički parlament, jer kao je istakao, suština legitimisanja vlasti je republički parlament.

– Kada nemate opoziciju u parlamentu, onda imate diktaturu – rekao je Manojlović.

Kazao je da za subotu i građansku neposlušnost koju najavljuje imaju plan.

Izvor: N1

ProGlas: Izbori prevazišli naša najcrnja predviđanja, a društvo dovedeno na ivicu građanskih sukoba

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link