Koronavirus Svet

Loš momak hrvatske politike: Starije u karantin, mladima omogućiti normalan život

ivan-pernar

Jedan od lidera hrvatske opozocije i “loš momak hrvatske politike” Ivan Pernar iz istoimene stranke u sredu je kritikovao hrvatski pristup u suzbijanju zaraze koronavirusom, zagovarajući kao jedino razumno rešenje “selektivni karantin” za starije i teško bolesne, ali ne i za zdrave, mlade ljude.

Pernar je u raspravi u hrvatskom saboru na slobodnu temu predložio da se za osetljive grupe zatvori javni prevoz, kafići, pozorišta, bioskopi, dakle, za starije i ljude s teškim bolestima, a da se zdravim, mladim ljudima dozvoli da normalno žive i da prebole tu bolest, piše Index.

Medije je prozvao da koronu prikazuju kao opštu opasnost za sve, što ona nije.

“Prosečna starost umrlih od korone je 78 godina, koliki je i prosečni životni vek u Hrvatskoj. Za zdrave, mlade ljude korona nije opasnost”, kazao je Pernar.

Da se zaraza slobodno širila, za 90 dana epidemija bi završila

Naveo je i kako je za sticanje kolektivnog imuniteta na neku bolest potrebno da od nje oboli od 60 do 70 odsto članova društva.

To je bitno znati jer s tempom od 100 obolelih dnevno, koliko ima Hrvatska i koji “zagovara ministar Beroš”, nama bi trebalo 65 godina da u kontakt s virusom dođe 60 posto populacije, izračunao je.

“Da smo pustili da se zaraza slobodno širi poput švedskog modela, mi bi za 90 dana imali gotovu epidemiju, kao Šveđani“, poručio je Pernar.

Rezerve prema njegovim stavovima iskazali su Milorad Pupovac (SDSS) i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Radin o Pernarovim stavovima: To su besmislice!

Pupovac je naglasio kako većina zemalja čije se mere prate primjenjuje pravilo socijalnog distanciranja i u tome vide najefikasniju meru suzbijanja pandemije, druga je mera razvoj cepiva, “sve drugo su eksperimenti”.

Radin je za Pernara rekao da zastupa “besmislene teorije” i da ne stoji sve što govori o borbi protiv pandemije.

“Pokušavam se racionalno odnositi prema besmislicama tog čoveka jer neko bi mogao shvatiti ozbiljno to što govori”, poručio je.

Hrvatski novinar koji je pisao o prededsedniku Srbije: Samovlašće nije Vučićev nego Tadićev izum

53 Shares
Share via
Copy link