Koronavirus Svet

Kovid-19 Italijom cirkulisao još početkom septembra 2019. godine

Institut za tumore u Milanu i Univerzitet u Sijeni objavili su rezultate najnovije studije koja pokazuje da je koronavirus u Italiji bio prisutan još na početku septembra 2019. godine.

Glavni autor studije naučni direktor Ðovani Apolone objavio je tu studiju u časopisu Tumori žurnal.

Serološkim testiranjem uzoraka krvi 959 osoba koje su učestvovale u istraživanju raka pluća između septembra prošle i marta ove godine kod 11,6 odsto ispitanika otkrivena su antitela na koronavirus, a kod 14 odsto je otkriveno da su antitela imali već u septembru, piše italijanska Republica, a prenosi Nova.

Pokazalo se da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je Apolone za Rojters.

“Ovo je glavno otkriće – ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, već su imali i antitela koja su mogla ubiti virus. To znači da novi korona virus može dugo cirkulisati među stanovništvom i sa niskom stopom smrtnosti, ne zato što nestaje, nego da bi opet naglo udario”, dodao je on.

Kako se navodi, u istraživanju su učestvovale osobe starosti između 55 i 65 godina, a svi su bili pušači.

Skoro 60 odsto ispitanika bili su muškarci, a 50 odsto njih stanovnici Lombardije.

Nalazi krvi pokazuju i da je u septembru 2019. virus potencijalno bio prisutan u pet italijanskih regija, a u ukupnoj analizi uzoraka od septembra do marta pronađen je barem jedan pozitivan slučaj u svih 13 regiona.

“Za one ljude kod kojih su antitela pronađena iz uzoraka krvi datih u septembru zaraza se vrlo verovatno dogodila u avgustu”, rekao je Apolone.

Prvi zvanični slučaj korona virusa u Italiji zabeležen je 19. februara.

Dvoje naučnika, biolog Enriko Bući sa Univerziteta Temple i imunolog Antonela Viola sa Univerziteta u Padovi, skeptično je oko ove studije i navode da je ono što je studija otkrila zapravo unakrsna reaktivnost 10 odsto svetske populacije koja se susrela sa jednim od ostalih korona virusa, koja je razvila neki oblik zaštite od novog korona virusa.

Iznenađujuće otkriće: Pojedinci borbu protiv korone počinju sa značajnom prednošću

Čitajte Luftiku na Google vestima

19 Shares
Share via
Copy link