Magazin

Istrčao maraton sa teško bolesnim prijateljem, gurao ga 42km u kolicima i preneo preko cilja

istrcao-maraton-sa-prijateljem
Foto: Danny Lawson/Pa Images/Profimedia

Kevin Sinfild i Rob Berou, bliski prijatelji i nekadašnji saigrači u ragbi klubu Leeds Rhinos, sa više od 12.000 drugih učesnika u nedelju su završili inauguracijski maraton Rob Burrow Leeds.

Sinfild, koji je postao poznat po nadljudskim izazovima, nije samo trčao – on je puna 42,2 kilometra u posebno prilagođenim invalidskim kolicima takođe gurao svog prijatelja, koji ima bolest motornog neurona (MND).

Najemotivnija scena bila je kad je, neposredno pre cilja, Sinfild pomogao Berou da ustane iz kolica, a zatim ga je na vlastitim rukama preneo preko završne linije, prenosi The Guardian.

Robu Berou MND je dijagnostifikovan u januar 2020., a u decembru iste godine Sinfild je počeo trčati njemu u čast i kako bi prikupio novac za sve koji pate od iste bolesti, piše Jutarnji.

istrcao-maraton-sa-prijateljem-3
Foto: Danny Lawson/Pa Images/Profimedia

Jedan od najboljih igrača ragbi lige prikupio je više od 8 miliona funti uz izazove koji su uključivali trčanje sedam maratona u sedam dana, a potom i sedam ultramaratona u sedam dana, koje je opisao kao “trčanje za prijateljem, s drugim prijateljima”.

A broj sedam u ovoj priči nije slučajan – naime, Berou je u Leeds Rhinosima nosio dres baš s tim brojem.

Nedeljni maraton prvo je trebao imati 7777 slobodnih mesta, no potražnja je bila prevelika pa su organizatori ipak dopustili da sudeluje više ljudi.

Od 12.000 trkača, više od 40% njih u maratonu su sudelovali prvi put, uključujući i Robovu suprugu Lindsi.

– Iako mu je teško komunicirati, ja znam kad se on smeje i to možete videti. Malo ćemo se zabaviti, to ti obećavam – rekao je Sinfild o prijatelju pre početka maratona, koji je započeo i završio na stadionu Headingley.

Hrabrom dvojcu trebalo je nešto više od četiri sata i 20 minuta da ga završe.

– U ovom slučaju nije važno koliko maraton traje i koji nam je rezultat. Što duže traje, više vremena mogu provesti s Robom. Svi trče u Robovo ime s razlogom.

Danas ovde ima toliko ljudi jer svi misle na Roba i žele dati svoj doprinos prijatelju ili članu porodice koji prolazi kroz teška vremena. Zajedno se borimo, rame uz rame – izjavio je Kevin pre trke.

20 crvenih balona i suze na grobu: Porodica i prijatelji obeležili rođendan Gorana – zaštitnika pasa

Čitajte Luftiku na Google vestima

830 Shares
830 Shares
Share via
Copy link