Koronavirus Svet

Istraživanje u Nemačkoj: Stvaran broj zaraženih je 10 puta veći, virus se prenosi drugačije

korona virus testiranje

Nemački okrug Hajnsberg je poneo neslavnu titulu “nemačkog Vuhana” zbog velikog broja zaraženih. Naučnici su baš tamo napravili istraživanje o načinu prenosa koronavirusa i stvarnom broju obolelih, a sve sa ciljem utvrđivanja što preciznije stope smrtnosti od novog virusa.

Rezultati istraživanja pokazali su da je svaki peti slučaj asimptomatski, te da neka pravila o prenošenju koronavirusa jednostavno ne važe.

Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih daleko je manja od zvanične

Koronavirus se, prema još preliminarnim rezultatima, teže širi nego što smo mislili

Za potrebe ovog istraživanja kontaktirano je ukupno 600 slučajno odabranih domaćinstava u gradu Gangelt. Između 30. marta i 6. aprila, šest nedelja nakon izbijanja infekcije, ispitivano je i testirano 919 učesnika iz 405 domaćinstava. Uzimali su im briseve grla i uzorke krvi i kombinovali PCR test, koji pouzdano otkriva virus u akutnoj fazi infekcije u prvih nedelju ili dve dana, i ELISA test koji detektuje antitela koja imuni sistem gradi dve ili tri nedelje nakon infekcije.

Fokus studije bio je stopa smrtnosti od kovida-19 u odnosu na broj zaraženih, a prvenstveno je trebalo utvrditi stvaran broj zaraženih.

Broj zaraženih 10 puta veći od zvaničnih podataka

– Otprilike 15 procenata ljudi u Gangeltu je bilo zaraženo. Ukupan broj infekcija omogućava nam da utvrdimo stopu smrtnosti od infekcije. U Gangeltu posle izbijanja epidemije SARS-CoV-2 iznosi 0,37 procenata – objavio je dr Štrek, direktor Instituta za virusologiju Univerzitetske bolnice Bon.

Procenjuje se i da je broj neprijavljenih slučajeva zaraze mnogo veći od broja pozitivno testiranih.

Zasnovano na 6.700 smrtnih slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 u Nemačkoj, može se pretpostaviti ukupno 1,8 miliona infekcija, što je oko 10 puta više od broja zvanično prijavljenih slučajeva (162.496 zabeleženih 3. maja 2020.).

Studija nudi još neke važne podatke za dalja istraživanja SARS-CoV-2, kao što su rizik od infekcije zavisan od starosti, pola i postojećih stanja, povećana težina bolesti usled posebnih okolnosti i rizik od infekcije u porodicama.

20 odsto infekcija COVID-19 je asimptomatsko

Gubitak mirisa i ukusa, kako je ranije identifikovao profesor Štrek, jesu najupečatljiviji simptomi ove infekcije, a zanimljivo je da je 22 odsto zaraženih u Gangeltu bilo asimptomatsko.

– Svaka peta infekcija bude bez primetnih simptoma koji sugerišu da se inficirane osobe koje mogu zaraziti druge ne mogu pouzdano identifikovati na osnovu prepoznatljivih simptoma bolesti. Svaka navodno zdrava osoba na koju naiđemo može nesvesno preneti virus. Moramo biti svesni toga i postupati u skladu s tim – kaže prof. dr Martin Ekner, šef Instituta za higijenu i javno zdravlje i koautor studije, potvrđujući važnost opštih pravila distanciranja i higijene u pandemiji koronavirusa.

Rizik od zaraze u porodici je nizak

Iznenađujuć je podatak da je rizik od zaraze u porodici bio relativno nizak – ispostavilo se da stvari ne funkcionišu tako da zaraženi koji donese koronavirus u kuću zarazi sve ljude s kojima živi. Takođe, ispostavilo se da podložnost infekciji ne zavisi od starosti ili pola, kao što su neke studije sugerisale.

– Stopa infekcije kod dece, odraslih i starijih osoba vrlo je slična i očigledno ne zavisi od starosti – kaže profesor Štrek.

Izvor: Nova.rs

Testiranje imuniteta u Srbiji: U narednih 60 dana očekujte telefonski poziv, ko pristane, daje krv

Bojana Savić

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

PARTNERI SAJTA


13 Shares
Share via
Copy link