Koronavirus Srbija

Testiranje imuniteta u Srbiji: U narednih 60 dana očekujte telefonski poziv, ko pristane, daje krv

Zamenica instituta Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je da će se sa testiranjem imuniteta u Srbiji početi do kraja ove nedelje. Cilj je utvrđivanje procenta imunih.

Tetiranje će biti na dobrovoljnoj bazi i sprovodiće se 60 dana.

– Napraviće se reprezent opšte populacije. U prvom delu biće testirano 1.000 ispitanika i te rezultate imaćemo vrlo brzo. Krajni cilj je da testiramo 7.000 porodica, odnosno 17.000 ljudi – rekla je Kisić Tepavčević za Blic.

Ona je navela da će porodice biti pozivane telefonom i da će im biti objašnjen „svaki detalj“ i ukoliko budu želele da učestustvuju, pošto je na dobrovoljnoj bazi, biće im zakazan termin u teritorijalno najbližem zavodu ili institutu.

– Svi će najpre popuniti upitnik i dati svoj pristanak, a potom će im biti uzeta krv na analizu – rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, svako od učesnika testiranja dobiće informaciju da li on i članovi njegove porodice imaju imunitet na koronavirus.

Na pitanje da li neko može da odbije testiranje, ona je odgovorila potvrdno.

– Apsolutno, poštuju se svi etički principi, ali to je korisno i za svakog pojedinca i za opšte dobro – naglasila je Kisić Tepavčević.

Izvor: N1

Kon: Na leto testiramo kolektivni imunitet u Srbiji

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Ja svaki dan jacam svoj imunitet.Medicinske gljive pro100 reishi i cordiceps a opc+c na bazi kostica grozdja takodje.Dok steknemo kolektivni imunitet i dok cekam njih moram da se borim za svoje zdravlje i psihu.

  • Ako mislis na Dariju rodjena u Sarajevu jer su roditelje tamo radili, roditelje iz Bilece cista Hercegovka, diplomirala sa 9,6 na faksu a I doktorirala na istom u Beogradu. Roditelje majka lekar pedijatar, otac I brat elektroinzenjeri. Porodicna inteligencija, a uz sve to prava da a I to lepa dama.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
224 Shares
224 Shares
Share via
Copy link