Magazin

„Proklet bio dan kad sam poželeo da vozim kamion, 25 sati prelazim granicu“: Ispovest vozača iz Bosne

kamioni granica
Foto: Printscreen

Vozači kamiona neretko upadnu u neprijatne situacije pa se ne kaže uzalud da je šoferski hleb „od devet kora“. Ipak, često umeju da od svoje muke naprave anegdotu.

Jedna takva priča, pojavila se na Fejsbuku unutar stranice „Teretnjaci.ba“, gde je jedan od vozača opisao svoje iskustvo tokom vožnje po Bosni i Hercegovini.

Naime, nakon dugo vremena, vratio se u zemlju da radi tamo, srećan što će konačno moći da bude ponovo među svojima, daleko od Nemačke. Međutim, da nije baš sve tako idilično, spoznao je već na prvom graničnom prelazu, gde je čekao nekoliko sati, navodeći u jednom trenutku, da za to vreme pređe razdaljinu od Frankfurta do Graca, prenosi Blic.rs.

„Povratak u Bosnu…

Dve godine sam radio van Bosne i Hercegovine, zaželio se naše raje, našeg vazduha, a želim i da budem karika ekonomije Bosne i Hercegovine. Patriota nanin….

21.02. 05:00 palim svog Laf-a i pravac Lukavac na utovar… Ah lepote majko mila naš drum. Stajem u Gračanici uzeti burek (bolan zaželio se pite), ja lepote majko mila pa ovo nema nigde. Vidim mnogo policije, svaka čast vode računa o bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, ah ta lijepa Bosna. Op op evo me na utovaru, a jojjj sve naša raja, ništa Gutten Morgen… Završen utovar idemo ka Tuzli… Na carinu.

Po predaji papira u špediciju oma idem u restoran naručujem ćevape s lukom i Coca Colu, ah ta lepa Bosna. Onako hinski bacim fotku vrućih ćevapćića kolegi koji se i dalje pati u HR. Konobarice, de naplati, 9.5KM bacam 10 uredu je ba….

Nešto se razvuklo carinjenje ali ima puno i kamiona, a de ba lezi u kamion, bolje ležati nego voziti, ah lepote. Nakon 4 sata evo poziva „Dođi po papire.“. Po dve stepenice ja gazim, ko vojnik oružanih snaga pun elana što sam opet u svojoj Bosni.

Okrećemo jarbol u smeru Sl. Broda nisam 2 godine bio,a to mi je najpoznatiji prelaz, ipak ćemo mi njega dole naneti… Energi se otvorio radio Big pustio i lagano talasanje, opet oni policajci ponosno ih pozdravljam, de ba to su naši ljudi, a ne polizei kontrol,sprechen sie Deutsch…pu.

Tako razgledajući i uživajući stigoh i do S. Broda, stanem u kolonu i odmah s naočarima i žvakaćom u ustima izađem napraviti krug oko kamiona ono lepo mi, ba što sam u svojoj zemlji… Primaknem se grupi kolega psuju granicu, nervozni, kažem im ade ba bolje ovde stajati nego gore voziti, samo što kandžiju ne uzmu, drugi dobaci treba ovo sve od***ati…

Vratim se u kamion malo sa ženom dopisivanje, evo srce stigao na granicu, baš mi je lepo. Već 3 sata čekamo, ne mrdamo šta li je ovo, ma kontam sad će to „odapeti“. Isteče mi i dnevna opcija, j** ti moram aktivirati dnevnu tarifu džabe zbog sat vremena dok ne uđem u Hrvatsku.

J*a istekoše i arbajti parkiram, hajd Bože moj ustaću ujutro u 3 i ko gospodin preći. Neću jesti pitu što je žena spremila idem ja jednom hamburgeru budućnost obezbediti i leći, koliko je 4 KM, ah majko mila pa gore za te pare uzmem dve kifle, bacim 5 uredu je Ustajem u 3 i dalje kolona,ali hajd brzo će to,obilazi nas policija stalno verovatno da nam ne uđu imigranati i paze nam i gorivo fini ljudi… Pet sati već ja pomerio samo 13 metara, šta je ovo pitam kolegu ispred, ma kaže neka pojačana kontrola. Žena piše dobro jutro srce jesi prešao, nisammm odgovaram … J***na policija ponovo obilazi nas. Osam je sati ja se pomerio samo koliko je dužina dva kamiona… Halooo za 5 sati od Frankfurta do Graca dođem. Nije ovo normalno, pa ne može to ovako govorim kolegama treba ovo blokirati…

Ništa mi se i ne jede već me nervoza hvata. Dođe mi da odem uzeti marku onoj što dado kad sam hamburger uzimao. Isteče opet moja dnevna tarifa, koju sam juče zbog sat vremena aktivirao, počinjem da se svađam sa sobom.

Je**m dan kad sam u dajdže video platu i poželio da vozim kamion. 25 sati već prelazim je**u granicu, a na procentu. Procentualno me ubili dabogda. Nema šta uzimam mobilni šefu najavljujem otkazni, odo u Ameriku, ako mi ne bude bolje u Nemačkoj.. Vozačka je tuga pregolema…“, napisao je on unutar svoje objave koja je za kratko vreme postala viralna.

Izvor: Blic.rs

„Gastarbajteri dolaze u Srbiju da poprave zube, a ne da vide rodbinu“: Rasprava pred praznike razbuktala strasti (FOTO)

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

42 Shares
Share via
Copy link