Magazin Srbija

„Gastarbajteri dolaze u Srbiju da poprave zube, a ne da vide rodbinu“: Rasprava pred praznike razbuktala strasti (FOTO)

Granični prelaz dijaspora
Foto: Screenshot / YouTube / RTV

Tokom poslednjih decenija veliki broj naših sugrađana se odlučio da sreću potraži u inostranstvu, a čini se da se egzodusu iz otadžbine ne nazire kraj, jer pogled na prazan frižider i još prazniji novčanik ne varaju, uprkos već izanđaloj bajci o „ekonomskom tigru“ i „zlatnom dobu“.

Pa iako se čini da stihovi velikog Alekse Šantića o „suncu tuđeg neba“ više nemaju težinu u današnje vreme, kada se ide „trbuhom za kruhom“, povremeni dolazak gastarbajtera u maticu nepresušna je tema i izvor rasprave na društvenim mrežama.

To se posebno ponavlja svake godine u vreme praznika, kada najveći broj ljudi koji rade u inostranstvu dolazi u posetu svojoj zemlji i rodbini.

Nekako se odomaćilo mišljenje da dijaspora koja radi „preko grane“ vreme koje provede u Srbiji korisiti pre svega da odradi „remont“ kod stomatologa, lekara, frizera, ali i automehaničara – usluga koje su ovde i dalje drastično jeftinije u poređenju sa Zapadnim zemljama.

Tako je jedan post na Tviteru, sa naloga koji se inače „specijalizovao“ za šaljive i sarkastične objave, izazvao pravu buru i mnoštvo komentara, a mišljenja su bila podeljena.

„Dijaspora se vraća u Srbiju da se ošišaju, poprave zube i eventualno neki veliki servis da odrade, a ako ima vremena za rodbinu, imaće“, napisao je ovaj korisnik.

Neki su požurili da se usaglase sa njim, piše Blic Žena.

Čokolada sa isteklim rokom i pranje lavova na kapijama

„I da donesu čokoladu sa isteklim rokom“ , „I da operu lavove na kapijama“, „Tačno ovo za veliki servis. Video sam malo čas, još ako si dobar sa mehaničarom, pa rekao mi je vidimo se posle Božića“.

„Zamajac im skup“, „I limariju da urade“, „Da ne zaboravimo zlatare i sajdžije. To obavezno, tamo deru“,  „Dijaspora… pa kako imati lepo mišljenje o njima. Užas“, oštri su bili u komentarima neki tviteraši.

„Kolika bi tek beda bili bez nas?“

Dijaspori nije baš bilo svejedno u ovoj diskusiji, tako da su se i pobunili.

„Pa kako rodbini ne padne na pamet da dođe kod nas ili bar da pošalje poruku kako smo, a ne da se jave samo kad je potrebno nešto da im se kupi?“, „Drugim rečima, da ostave pare i bakšiš“, „Ja ovde već 20 godina i još mi niko nije poslao ni 100 evra. Bez obzira na to, mi vam ipak šaljemo oko četiri milijarde godisnje. Zamislite kolika bi tek beda bili bez toga“.

„Silno grešiš. Prvo familija, a zubar i frizer poslednjeg dana u domovini. Tako ja“, „Ne bih se složila. Zavisi od ljudi. Nista od navedenog nisam radila u Srbiji (imam frizerku ovde, zubara takođe, mehaničara). Kad dodjem u Srbiju, sva rodbina zna i ko želi da me vidi, vrata su otvorena“, „Ovo poslednje ‘a ako ima vremena za rodbinu…’ nije fer. Dijaspora aktivno izdržava rodbinu i donira za lečenja i za ekološke proteste i obnovu koječega. To što se time ne hvali, to ne znači da ih je baš briga. A sad ako se uradi i neki servis, verujte to se plati i nije za džabe“, odgovarala je uvređena dijaspora.

Izvor: Žena Blic

U kućama Luj Viton zavese, na ogradama od 15.000€  ‘žive’ lavovi: Zavirite u gastarbajtersko selo (FOTO)

608 Shares
608 Shares
Share via
Copy link