Magazin

Penzioneri od petka dobijaju 100 evra, za 4 dana telefonske linije i onlajn prijavljivanje

Ostalo je još četiri dana do otvaranja telefonske linije i opcije na internet-portalu Uprave trezora za prijavljivanja za jednokratnu pomoć države – 100 evra svim punoletnim građanima.

Prijavljivanje će trajati od 15. maja do 5. juna i biće jednostavno i brzo.

Dok će isplata penzionerima i korisnicima novčane socijalne pomoći biti automatska i početi 15. maja, ostalim punoletnim građanima novac će početi da leže na račune najkasnije od 1. juna, pišu Novosti.

Pravo na novčanu pomoć u iznosu od 100 evra imaju svi punoletni državljani Republike Srbije koji na dan stupanja na snagu Uredbe, 24. aprila, imaju aktivno prebivalište, sa važećom ličnom kartom.

Prilikom prijavljivanja, preko portala Uprave za trezor ili telefonskim putem, preko kontakt-centra, čiji će broj biti objavljen neposredno pred početak prijave 15. maja, građani će ostavljati samo tri podatka.

To su JMBG, registarski broj važeće lične karte i naziv banke kod koje je otvoren račun ili žele da im bude otvoren račun.

– Penzioneri i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni – kažu u Ministarstvu finansija. – Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije.

Primaoci privremene novčane nadoknade usled nezaposlenosti moraju da se prijave, kao i stariji od 65 godina ako nisu penzioneri.

Isplata za primaoce penzija i novčane socijalne pomoći počeće 15. maja. Ukoliko neko od njih nema tekući račun, biće mu u ovu svrhu otvoren jednokratni namenski račun u Banci “Poštanska štedionica”, koji će biti ugašen kad podignu novac.

Državljani koji nemaju tekući račun prilikom podnošenja prijave treba da se izjasne u kojoj banci žele da im se otvori jednokratni namenski račun. Dodatnih troškova nema.

– Pošto državljanin podigne novac, namenski račun će biti ugašen – objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

– Novac sa tog računa se podiže u gotovini, ali ako korisnik želi, može u ugovornom odnosu sa bankom da definiše i dodatne usluge koje bi kod nje koristio, a koje bi se odnosile na navedena sredstva.

Ukoliko je državljanin novac primio na svoj tekući račun, koji je prethodno već bio aktivan, sa njim može da raspolaže kao što to i inače čini.

Nije predviđeno da se novac direktno preusmeri humanitarnim organizacijama, a to državljanin može sam da uradi nakon što podigne novac.

Jednokratna pomoć ne može da bude uplaćena na tuđ račun, a lična karta je neophodna svima. Po našem zakonu, ličnu kartu moraju da poseduju i oni koji nisu punoletni već od 16. godine.

Oni kojima je lična karta istekla tokom vanrednog stanja neće ostati bez 100 evra. Imaće ga i rođeni u Srbiji, iako su radili van zemlje i primaju penziju iz inostranstva, državljani Srbije koji žive u Hrvatskoj ili BiH, pod uslovom da imaju aktivno prebivalište u našoj zemlji.

Jedno od najčešćih pitanja sugrađana bilo je da li samo nosilac socijalne pomoći dobija 100 evra po automatizmu, a ostali članovi iste porodice treba da se prijave. Odgovor iz Ministarstva finansija je da svi punoletni članovi dobijaju novac po automatizmu.

Put do 100 evra popločan je mogućim zloupotrebama ličnih podataka

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

63 Shares
Share via
Copy link