Lifestyle Magazin

Intimni prizori života irskih čergara otkrivaju jedan potpuno novi svet (FOTO)

irski cergari

Fotograf Joseph Philippe Bevillard, kroz spektakularne portrete, dokumentovao je tajni život irskih čergara, koji su često na margini tamošnjeg društva.

Ove fascinantne fotografije snimane tokom deset godina prikazuju turbulentan život irskih čergara.

Oni nisu u genetičkom srodstvu sa Romima, ali je romska nomadska kultura uticala na njih. Njihov jezik se uglavnom zasniva na rečima poreklom iz irskog galskog jezika, i gramatici poreklom iz engleskog jezika, sa izvesnim jezičkim uticajima iz romskog jezika.

Irski čergari su putujuća etnička grupa sa bogatom i živom tradicijom. Iako pretežno govore engleski jezik, mnogi od njih služe se i takozvanim Šelta dijalektom.

Uglavnom žive u Irskoj, kao i u velikim zajednicama u okviru Velike Britanije. Irska vlada je 2017. je čergare priznala kao zvaničnu etničku grupu, makon višedecenijskih pritisaka boraca za ljudska prava.

Istorijsko poreklo irskih čergara kao posebne etničke grupe još uvek je nepoznato, pa je i dalje aktuelna tema akademskh rasprava. Istraživanje porekla komplikuje činjenica da grupa nema pisana dokumenta o tradiciji, kulturi i poreklu.

Venčane fotografije koje su ispale mnogo bolje nego što su se mladenci nadali

PARTNERI SAJTA


86 Shares
Share via
Copy link