Magazin

„Pitalo ciganče majku…“: Rasistički stereotipi u lektiri za 3. razred, Ministarstvo pere ruke

ciganče lektira
Foto: Facebook/Opre Roma Srbija

Pokret „Opre Roma“ saopštio je da je obrazovni sistem Srbije pokazao društvenu neodgovornost prema romskoj zajednici, prenosi Telegraf.

Naime, kako kažu, u lektiri „Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće „Klett“ pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, u 2022. godini deca čitaju: „Pitalo Ciganče majku: Koji je dan najdulji u godini? Oni kad se čeka večera bez ručka“.

– Ovo je tragično za Srbiju iz više razloga. Pre svega, nepoštovanja prava nacionalne manjine jer je naziv Rom usvojen 1971. godine, a Romi su zvanično u Srbiji od 2002. godine nacionalna manjina. Zašto se u udžbenicima i dalje nazivamo „Ciganima“? Ovakvo podsticanje stereotipa i diskriminacije deci od devet godina je pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema. Etnička pristrasnost u udžbenicima i nastavnim planovima i programima protiv Roma je sistemski problem – ocenjuje pokret.

Najavili su da će podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće „Klett“.

U saopštenju se navodi i da država odobrava udžbenike koji se koriste u obrazovnom sistemu.

– Iako izdavači tvrde da su multikulturalni i da poštuju različitost svih ljudi, nijedan od udžbenika ne istražuje ili uči o rasizmu protiv Roma u istoriji Srbije – upozorava pokret.

Dodaje se i da nastavni planovi i programi često pristupaju temama o Romima na nepotpun i obmanjujući način, najčešće podstičući negativan narativ i posebno pravdajući obespravljenost Roma.

– To odražava rasprostranjeno neznanje i neodgovornost prema rasizmu i njegovom istorijskom nasleđu. Često nastavnici u učionicama umanjuju ili previđaju rasizam protiv Roma, mnogi ga čak i podstiču. To povećava etničku distancu i stigmu što onemogućava ozdravljenje srpskog društva od istorije rasizma prema Romima – piše u saopštenju.

Naglašeno je da obrazovni sistem obučava buduće generacije i kao takav ima najvišu odgovornost da koristi antirasistički pedagoški pristup prema Romima.

– S tim u vezi, pokret ‘Opre Roma’ će poslati pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti protiv Ministarstva prosvete i izdavačke kuće ‘Klett’ zbog diskriminacije i zahtevati da se ovakav sadržaj ukloni iz školskih programa – navodi pokret.

Ministarstvo prosvete: Poštujemo sva prava na jezicima nacionalnih manjina

Iz Ministartsva prosvete rekli su za portal Telegraf.rs da njihova nadležnost nije odobravanje sadržaja lektira.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podstiče i neguje različitost, toleranciju i međusobno uvažavanje i poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.Ministarstvo je stvorilo uslove i omogućilo da učenici, pripadnici nacionalnih manjina u obrazovnim ustanovama u Republici Srbiji ostvaruju celokupno obrazovanje na osam jezika nacionalnih manjina. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne podstiče rasizam, niti pokazuje neodgovornost prema bilo kome, a posebno ne prema pripadnicima romske zajednice, kako to navodi Pokret Opra Roma – navode u odgovoru za naš portal.

Što se, dodaju, tiče lektire za treći razred „Narodne umotvorine lake za đake trećake“ izdavačke kuće „Klet“ u kome se, prema ovoj organizaciji nalazi sporni sadržaj, Ministarstvo prosvete ističe da ne propisuje niti odobrava sadržaj lektira.

– Ministarstvo kao i do sada nastavlja sa primenom niza mera podrške pripadnicima romske nacionalnosti, kao što su afirmativni upis u predškolske ustanove i osnovne škole bez dokumenata.

Takođe, sprovodi mere afirmativne akcije upisa u srednje škole, kao i stipendiranje i mentorsku podršku i sa Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kreirano je Uputstvo za sprečavanje ranog napuštanja obrazovanja sa preporukama i predlozima mera za prevenciju osipanja.

Učenici romske nacionalnosti imaju i mogućnost da pohađaju izborni program Romski jezik sa elementima nacionalne kulture.

Istraživanje Unicefa MICS (Multiple Indicator Cluster Survey – MICS) , upravo ukazuje da mere Vlade Republike Srbije, koje primenjuje Ministarstvo je unapredilo obrazovanje romske populacije – odgovaraju iz Ministarstva.

Cela Srbija priča o njoj, a ja se pitam da li je lepa Anđa koja se rvala sa lopovom hrabra ili nepromišljena?

70 Shares
Share via
Copy link