Magazin Novi Sad

Aleksandra isplatila stan u NS, investitor je zavlači 3 godine, a zgrada pred rušenjem

aleksandra-potric
Foto: Luftika

Aleksandra Potrić iz Rakovca je pre tri godine u Novom Sadu kupila stan. U ponudi agencije Trend nekretnine ona se odlučila za stan u izgradnji u Ulici Petefi Šandora broj 178 e na Telepu.

Pristupila je odgovorno. Sve je urađeno po uobičajenim pravnim normama i ustaljenoj praksi na tržištu nekretnina a ugovor je overio javni beležnik Siniša Soro. Stan je isplaćen a izgledalo je i da je zgrada pred završetkom.

Međutim, ono što je trebalo da bude početak novog životnog poglavlja za nju i njeno dete, pretvorilo se u pravu noćnu moru, koja traje pune tri godine.

Aleksandra tvrdi da je prevarena, a investitor Milan Golubica zgradu je prema ugovoru trebao da završi u maju 2019. godine. Do danas, to nije uradio, nije joj platio nijedan “penal” a Aleksandra je kroz ovo vreme ostala i bez stana i bez novca – dok kako kaže, lažna obećanja, odlaganja, odugovlačenje, zavlačenje i dalje traju.

“Samo što nije gotovo”

– Htela sam da kupim stan i angažovala agenciju Trend. Našla sam stan u izgradnji u Petefi Šandora 178, prodavac je bio Milan Golubica. Uradili smo predugovor i u martu 2019. godine sam mu (Milan Golubica) dala većinu novca, a do maja sam mu isplatila sve, tačnije 34.000 evra za jednoiposoban stan od 40 kvadrata.

petefi-telep-san-zgrada-2
Foto: Luftika

 

U trenutku kupovine, zgrada je bila skoro završena, fasada, PVC stolarija, ostalo je još da se sprovede struja, uvede voda i gas. Sanitarije su u toku nekoliko meseci urađene, međutim, struja, voda i gas se nisu rešavali. Meseci prolaze, on ništa ne radi. Skoro svi stanari, kao ja, smo mu isplatili sve pare za stanove, a on ništa nije uradio – započinje svoju priču za Luftiku Aleksandra Potrić.

Ova samohrana majka je u celosti isplatila stan, podigla kredit, očekivala da se u novi dom useli sa svojim detetom. Ugovoreni rok je probijen a investitor je napominje ona, vešto izbegavao da precizira kada će zgrada biti u potpunosti opremljena i spremna za useljenje.

Bez dokumentovanog obrazloženja

– Sve se svodilo na “danas, sutra, danas, sutra”. Prolazi godinu dana. Prolaze dve godine. Čak se nije javljao mesecima, u jeku korone. Za to vreme sam saznala da je on završio drugu zgradu u Šumskoj ulici. “Evo samo još struja, sad će, biće, samo što nije”, obećanja, obećanja i to kada je dostupan, jer je promenio ja mislim 10 brojeva za ovo vreme. Ali nisam dobila nijedan papir kojim on obrazlaže zašto nije gotovo. Nije platio nijedan penal zbog kašnjena, koji na mesečnom nivou iznosi 100 evra, a obavezao se na to.

Lično me je veoma pogodilo, jer sam deo platila u kešu a podigla sam i kredit. Užasno je. Za ovo vreme, mogla sam recimo i da izdajem stan. Maltene pola plate, 20.000 dinara mi odlazi na kredit već tri godine a ja niti imam stan, niti pismeni odgovor od bilo koga. Svi kojima se obratim kažu “ti njemu ne možeš ništa, čak i da ga tužiš, potrošiš hiljade evra i prođe nekoliko godina neće moći da se naplati jer se on vodi kao fizičko lice i nema ništa na sebi” – opisuje Potrić.

zgrada-telep-petefi-sandora
Foto: Luftika

Umesto 4, izgradio 10 stanova

Dodaje da su stanari pokušali da završe gradnju i sami a da je pre skoro 2 godine saznala da je građevinska inspekcija zatvorila gradilište.

– Dokle može tako da stoji a da mi nemamo ključeve niti možemo da uradimo to sami? Pritom, agencijski advokat je takođe zakazao, ćutao je pola godine da bi na kraju rekao da je gradilište zatvoreno. Svi smo uredno platili agencijsku proviziju koja uopšte nije mala.

Tako da mi nismo mogli ni sami da završimo zgradu zato što je građevinski inspektor zabranio dalju gradnju jer je umesto 4 stambene jedinice investitor izgradio 10. Išli smo i dobili usmeno obaveštenje od inspekcije da je gradilište zatvoreno, da bi jedan inspektor rekao i da će to da se ruši. Kako je ugovor mogao da bude overen kod notara a da tek onda građevinska inspekcija zatvori? Zaista nemaš zaštitu – ističe za naš portal Aleksandra.

Ona kaže da joj je jedino preostalo da se obrati medijima i ispriča svoju priču, kako bar neko drugi ne bi došao u njenu situaciju.

– Ja ne mogu na ovaj način da dobijem stan. Ali da sam pročitala negde na internetu i videla da postoje ovakvi ljudi i ko je to tačno, od njega ne bih kupila stan. Kako je njemu to dozvoljeno i ko je sve zakazao je ono što me zanima. Šta može sad da se dobije je pitanje, ali svi su dobili novac, agencija, beležnik, investitor, a ja sam ispunila svoju obavezu dok već tri godine kaskam u mestu – zaključuje za Luftiku Aleksandra Potrić.

Golubica: “Dešava se, nisam jedini u gradu”

Milan Golubica, investitor zgrade u razgovoru za Luftiku je izneo veoma zanimljivo objašnjenje zašto je rok za završetak radova i useljenje stanara probijen tri godine:

– Pa, probijen rok, nisam jedini u gradu, dešava se. Ali zgrada je završena. Stan je kompletno završen. Ima nešto malo da se pričeka, priključimo struju i useljavamo. Imam struju, ali moram tako još samo da obezbedim brojilo. Naiđite pa ćete se uveriti. Ja sam tamo svaki dan, kažem, da ne pričam preko telefona, slobodno se najavite pa ćemo otići i pokazaću vam – kazao je Milan Golubica.

zgrada-petefi-san-telep-3
Foto: Luftika

 

Dobili smo odgovor i kada će stanari moći da uđu u svoje stanove.

– Mesec dana, najviše. Za mesec dana ih sve useljavam. Nije stan u Temerinu pa da nešto treba da se čeka – zaključio je Golubica.

Aleksandra Potrić je rekla da je od gospodina Golubice dobijala odgovore da je sve završeno i da se čeka još samo – priključak struje. Dakle, gotovo istovetne reči koje Aleksandra sluša preko 2 godine.

Dolaskom na lice mesta jasno se vidi da je ostalo još puno posla. Umesto novog, uređenog prilaza zgradi u prvi plan se istakla stara, zarđala kapija koja samo što se ne sruši. Pored nje je postavljena armatura sa polusvučenom ceradom.

U gradilišnom rejonu zgrada je okružena mešavinom blata, šljunka, šuta i ostataka cigala, a iz nje vise strujne instalacije, dok ne postoje (uočljivi) priključci za vodovod i kanalizaciju. U pozadini su nedovršeni objekti nalik na garaže koje krase ogoljene cigle. Pusti prizor bez radnika, štošta još fali, samo pustih obećanja ima i previše.

Objekat građen bez dozvole

U katastru nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda stoji da je objekat porodične stambene zgrade u Ulici Petefi Šandora 178 e u Novom Sadu izgrađen bez odobrenja za gradnju, kao i to da je objekat izgrađen bez dozvole.

Takođe, podaci govore da je pokrenut postupak za upis zabeležbe uklanjanje objekta po rešenju od 21.10.2020. godine. Podnosilac zahteva je Gradska uprava za inspekcijske poslove, sektor građevinske inspekcije.

Redakcija portala Luftika poslala je Gradskoj upravi za inspekcijske poslove pitanja da li će predmetna zgrada biti uklonjena i kada, kao i to da li će protiv Milana Golubice biti pokrenut krivični postupak. Do objave ovog teksta odgovori nisu stigli.

Golubica je bio vlasnik Renome-NS agencije za nekretnine. Prema javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre firma je izbrisana iz registra 2017. godine, nakon više od dve godine od kada je poslovni račun privrednika bio u blokadi.

Zbog svega navedenog i ne čudi što se Golubica ne javlja i ne odgovara klijentima, menja kartice i često biva nedostupan.

Na kraju, u Aleksandrinom slučaju, agencija je uzela fin procenat ali ne daje ingerencije da će investitor sve uraditi valjano. Javni beležnik je uslugu predugovora naplatio oko 150 evra, koji povisuje sigurnost pravnog posla ali nije nadležan niti može da natera investitora da privede posao kraju.

Investitor je “čardak ni na nebi ni na zemlji” naplatio preko 30.000 evra a Aleksandra živi u Rakovcu i svaki dan dva sata provodi putujući do posla u Novom Sadu.

Međutim, treba naglasiti i da klijenti žele da kupe stan i budu sigurni da će dobiti ono što su platili – ali ne i da “rudare i kopaju” informacije po privrednim registrima i katastrima istražuju kompletnu prošlost investitora poput nevernih Toma a da im na kraju ostane tužba kao jedina nada da nekada ipak možda dobiju ono što im po svim potrebnim zakonski potpisanim ugovorima pripada.

Lako je naknadno biti “pametan” a niko nije vidovit.

zgrada-telep-petefi-sandora
Foto: Luftika

Zatvorenik se predstavljao kao državni službenik i prevario Nišlijku za 26.000 dinara

Stefan Savkić

komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link