Beograd Koronavirus

Čovek iza premijerke nije napravio foru: On nosi PRAVU, našu inovativnu masku, finansiranu iz budžeta

Tokom premijerkine posete Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde su bile predstavljene inovacije stručnjaka, pažnju javnosti privukla je maska koju je nosio čovek iza Ane Brnabić.

Ova, po mnogima okarakterisana, smešna zaštitna maska bila je tema brojnih komentara na Tviteru. U nekom momentu, saznali smo ko je čovek koji ju je nosio, a nešto kasnije suočili smo se i sa činjenicom da nije reč o dobroj fori, već o pravoj, srpskoj inovativnoj maski.

Reč je o Ivanu Rakonjcu, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost, koji je je nosio masku kakvu do sada nismo videli, iako su se od izbijanja korone pojavile u formi različitih oblika i boja.

Kako piše portal Nova.rs, maska koju nosi je napravljena za višekratnu upotrebu i uz sterilizaciju može da se koristi i do tri godine, a njen idejni tvorac je Nikola Krstić iz Beograda.

Ova maska proizvod je kompanije “CCS Solutions”, koja je jedna od dvanaest firmi odabranih na konkursu za Inovativna rešenja za suzbijanje efekata pandemije Covid-19, Fonda za Inovacionu delatnost, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Pomenuta maska može se koristiti do 100 sati, nakon čega je na njoj potrebno samo promeniti filter, a potom je ponovo spremna za upotrebu.

– Maska se sastoji od tela i poklopca. Filter se postavlja između tela maske i poklopca. Sterilizacija maske je moguće kraćim prokuvavanjem na temperaturi od 80 do 90 stepeni ili brisanjem alkoholom ili asepsolom. Garancija na masku je tri godine, garancija se ne priznaje ukoliko je maska fizički oštećena ili je tretirana sredstvima koji nisu predviđena za LDPE – navode iz ove kompanije, a prenosi Nova.rs.

Kako dodaju, “CCS Solutions” je do sada donirao zelene maske brojnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje. Do sada je proizvedeno preko 30.000, a plan je da se javnim zdravstvenim ustanovama donira 10.000 maski.

Inače, krajem marta Fond za inovacione delatnosti odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata za suzbijanje koronavirusa.

Jedan od projekata za koji su odobrene finansije iz Fonda je “Life mask”, nova vrste zaštitne maske.

Napravaljen prvi srpski respirator u Institutu Mihajlo Pupin

 

 

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

524 Shares
524 Shares
Share via
Copy link