Koronavirus Svet

Danska prva zemlja u Evropi koja je ukinula sve kovid restrikcije

nemacka-korona
Foto: Beta/AP

Uprkos izuzetno lakom širenju omikron soja i velikom broju obolelih u svetu, Danska je rešila da ukine obavezu nošenja maski.

U Danskoj su noćni klubovi ponovo otvoreni, prodaja alkohola je moguća i u noćnim satima, a aplikacija za praćenje kontakata više nije potrebna za ulazak u zatvorene objekte.

Iako je broj novozaraženih i dalje relativno visok, vlasti kažu da se virus više ne kvalifikuje kao „kritična pretnja“ zbog visoke stope vakcinacije u zemlji.

„Imamo izuzetno visok broj odraslih koji su vakcinisani sa tri doze. Obzirom da na to da omikron ne dovodi do teške bolesti za vakcinisane, verujemo da je razumno ukinuti ograničenja“, rekao je epidemiolog Lone Simonsen sa Univerziteta u Roskildeu.

Maske od danas više nisu potrebne u prodavnicama, restoranima i javnom prevozu. Ograničenja broja ljudi dozvoljenih na okupljanjima u zatvorenom prostoru i mere socijalnog distanciranja takođe više nisu na snazi.

Nacionalna aplikacija za praćenje kontakata neće biti korišćena, iako pojedinačni organizatori događaja i dalje mogu da odluče da primenjuju ovo pravilo.

Na snazi će ostati retka ograničenja, poput nošenja maski u bolnicama i staračkim domovima.

Premijerka Mete Frederiksen pozdravila je taj potez, napisavši na Fejsbuku „dobro jutro potpuno otvorenoj Danskoj“.

Ublažavanje ograničenja u Danskoj usledilo je nakon sličnih odluka u Engleskoj i drugim zemljama Ujedinjenog Kraljevstva u januaru. Druge zemlje članice EU – kao što su Irska, Francuska i Holandija, takođe su počele da ukidaju neka ograničenja.

Izvor: Nova.rs

Ne morate biti bliski sa onima koji u ovoj situaciji ne nose maske i ne biraju da se vakcinišu

Čitajte Luftiku na Google vestima

204 Shares
204 Shares
Share via
Copy link