Magazin Novi Sad

Profesor sa FTN-a patentirao masku koja može da pronađe sve virusu u telu

goran-stojanovic

Profesor Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu uspeo je da sa svojim naučnim timom dođe do neverovatnog pronalaska. Reč je o zaštitnoj maski koja otkriva sve viruse u telu, što u budućnosti može znatno pomoći lekarima pri donošenju prave dijagnoze kod pacijenta.

Maska pruža i neverovatnu zaštitu od koronavirusa.

Izum Profesora Stojanovića nastao je kao inovativno rešenje u primeni elektronike na tekstilu, piše RTV.

Mikročipovi u maskama načinjeni su od posebnih metalnih niti, a pored zaštite od virusa maske nude niz raznih mogućnosti, koje su od velike važnosti za dijagnostiku zdravlja čoveka.

Uz pomoć maske, mogu se otkriti bolesti kao što su kandida i heliko bakterija.

– Kada je počela epidemija koronavirusa, onda smo oko nas i mi sami nosili maske i rodila se ideja da maske ne moraju samo da služe za zaštitu od prenosa virusa nego da im dodelimo neke nove funkcije – saopštio je Goran Stojanović, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Njihov izum oduševio je brojne naučne krugove.

Ali kako zapravo ta maska funkcioniše?

– Maska funksioniše vrlo jednostavno. Sve što treba da uradite je da stavite masku na lice i uz pomoć senzora koji se nalaze na njoj mogu se detektovati svi virusi i bakterije, i na osnovu toga može se doneti prava dijagnoza koja vam može pomoći u lečenju vaše bolesti – dodao je on.

Maska je dizajnirana tako da služi za višekratnu upotrebu, a mikročip u njoj može da izdrži do 6 pranja u veš mašini.

Na osnovu vlažnosti našeg disanja ona može da otkrije neke bolesti, koje su u još ranoj fazi.

– Ovde upravo vidimo da tokom našeg govora dolazi do promene vlažnosti vazduha u maski čime dolazi do promene i kapacitivnosti. I recimo dugoročno ova maska može da uhvati naš ritam disanja – rekao je Mitar Simić, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Cena ovakve maske bila bi samo 15 posto skuplja od onih koje trenutno imamo u prodaji. Uz pomoć nje, vaše zdravstveno stanje možete pratiti i u kućnim uslovima.

– Svako od naše šire populacije može da iskoristi ovu našu masku i uz dodatak jedne naše male elektronike može da to poveže u kućnim uslovima na svoj laptop ili mobilni telefon, bežično naravno, i može da beleži stanje praktično kroz disanje kapaciteta pluća – kazao je Stojanović.

Profesor Stojanović i njegov tim imaju tri priznata patenta i desetine naučnih radova objavljenih u poznatim svetskim časopisima.

Ipak glavni cilj ovog projekta je proizvodnja i masovna prodaja po niskim cenama, kako bi ovi proizvodi bili od velike pomoći u otkrivanju prvih simptoma bolesti.

Dekan FTN 6 godina pravio gubitak od pola miliona dnevno, poslovi za ćerku, utaja poreza

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

166 Shares
166 Shares
Share via
Copy link