Magazin Srbija

Vučević: Pokrećemo inicijativu za vraćanje vojnog roka

vojska
Foto: mod.gov.rs

Ministar odbrane Miloš Vučević najavio je danas da će Generalštab Vojske Srbije pokrenuti inicijativu ka predsedniku Srbije, kao vrhovnom komandantu, a potom kroz širu raspravu ka Narodnoj skupštini, da se ukine odluka o suspenziji obaveznog služenja vojnog roka, odnosno da se ponovo reaktivira zakon koji definiše obavezno služenje vojnog roka.

On je za televiziju Hepi rekao da Ministarstvo predlaže da vojni rok ne traje duže od četiri meseca.

On je rekao da se ta inicijativa pokreće na osnovu procene bezbednosti u državi.

– Posle 13 godina mi imamo potrebu za popunjavanjem rezervnog sastava. Nama je 13 generacija izašlo iz sastava VS, nije bilo obaveznog vojnog roka. Naše bezbednosne potrebe su da imamo nove regrute koji su uvek spremni da čuvaju državu. Razumemo bezbednosne rizike. To nije samo potreba koja je karakteristična za Srbiju, mnoge evropske države aktiviraju obavezni vojni rok – objasnio je Vučević.

milos-vucevic
Foto: Facebok / Ministarstvo odbrane i vojska Srbije

Govoreći o Vojsci, on je rekao da je veoma bitno što su odlukom Vlade i predsednika države od 1. januara plate za 10 odsto veće plate, a da je Vojska 2023. godinu završila daleko jača što se tiče vojne opreme i nivoa obučenosti ljudi.

– Sve to će biti jedna od ključnih tema kada se krajem meseca podnosi izveštaj predsedniku. Krajem januara imaćemo jedan dugačak i detaljan sastanak – rekao je Vučević.

Generalštab traži da obavezni vojni rok traje 8 meseci, Ministarstvo odbrane predlaže 3-4, mladićima ne pada napamet da služe

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link