Novi Sad

Novosadska vlast prikriva hakersku ucenu od više miliona evra

informatika

Dan nakon što su u javnost procurele informacije o hakerskom napadu na servere javnog gradskog preduzeća Informatika, vlasti u Novom Sadu i dalje nisu predstavile detalje do sada najvećeg hakerskog napada na baze podataka u Srbiji.

Novinari portala 021 bezuspešno su pokušavali da iz Gradske kuće dobiju odgovore, a osim priznanja “Informatike” da su napadnuti i saopštenja da nema bojazni od zloupotreba, zapravo nema tačnih informacija o širini i veličini napada na gradske servere.

“Informatika”: Pokrenuli smo novi sistem, moguće plaćanje računa

JKP “Informatika” navela je da su uspeli da pokrenu novi sistem, te da rade na osposobljavanju gradskih službi.

“Već od sutra će naplatna mesta nastaviti sa radom i biće moguće plaćati račune objedinjene naplate i vršiti ostale uplate kao i do sada. Sa radom nastavlja Uprava za urbanizam i građani će moći da nastave sa procedurama koje su bile u zastoju zbog prekida u radu, a do kraja nedelje će ponovo biti pušten u rad i video-nadzor Grada Novog Sada.

Ulažu se svi raspoloživi resursi kako JKP ‘Informatika’ tako i Grada Novog Sada da se uspostavi kontrola i na ostalim delovima informacionog sistema koji je od juče bio u prekidu zbog velikog hakerskog napada. Očekujemo brzo razrešenje i uspostavljanje rada svih službi”, poručuju danas u “Informatici”, bez preciziranja koje službe su pogođene, kao i šta će biti sa starim, hakovanim sistemom.

Ono što se ne zna je koliko se raširio zlonamerni softver i šta je sve pod blokadom, koliko je “teška” otkupnina i da li je tačno da je ista u visini od 100 bitkoina po serveru. Kako trenutno jedan bitkoin vredi više 7.000 dolara, ispostavlja se da je Novi Sad ucenjen na više miliona evra kako ne bi izgubio velike količine podataka.

Kolika kod da je otkupnina, pitanje je može li Grad rizikovati gubljenje podataka ako se ne plati traženo. Čelnici Grada nisu saopštili ni da li imaju bekapovane podatke.

Ono što najviše zanima javnost je status podataka o računima za komunalije, jer “Informatika” čuva podatke o oko 140.000 domaćinstava. Ni Gradska kuća ni Informatika nisu precizirali šta se može desiti ako nestanu baze podataka i sa njima informacije o plaćanju ovih računa, kao i dugovanjima, što bi imalo ogroman uticaj na finansije Grada i javnih preduzeća, kao i građana.

Nepoznanica je i kako će “Informatika” štampati račune za februar jer, koliko je poznato, zbog napada nemaju mogućnost pristupa bazama podataka i unosu informacija o potraživanjima javnih preduzeća i drugih službi.

Lokalna vlast za 021.rs do ovog trenutka nije pružila ni informacije koliko je ovaj hakerski upad imao uticaja na podatke u sistemu gradskog video-nadzora.

Takođe, nema odgovora ni na pitanja šta je sa podacima iz gradskih uprava, kao što je služba matičara ili poreska uprava.

Koliko je poznato našoj redakciji, problem sa hakerskim napadom nije rešen ni posle više od 24 sata kako je javnost saznala za njega. To je najvidljivije po činjenici da zaposleni na šalterima u Gradskoj kući danas ne primaju stranke, a pojedini sajtovi gradskih vlasti (prezentacija Grada Novog Sada, sajt Gradske uprave za građevinsko zemljište) nisu ažurirani.

Ostaje i pitanje ko je odgovoran za ovo što se desilo, naročito ukoliko Grad bude morao da plati otkupninu za dobijanje ključa za dekripciju ili ukoliko ostane bez vrednih podataka.

Godinu dana od zahteva za smenu

Gradonačelnik Miloš Vučević, koji bi trebalo prvi da se po ovom pitanju oglasi, ne pojavljuje se čak ni na javnim dešavanjima na kojima je bio najavljen, poput današnjeg otvaranja Sajma knjiga.

Kako je 021 već pisao, prošle godine je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila smenu direktora “Informatike” Nenada Barca zbog sukoba interesa, ali gradonačelnik ni posle više od pola godine ništa nije preduzeo da smeni svog saradnika.

Ne zna se koliko će ovo koštati Novosađane

Novosadski pokret “Metla 2020” poručila je da je hakovanje podataka “Informatike” rezultat sve manjeg broja stručnjaka i višegodišnjeg partijskog kadriranja u novosadskim javnim preduzećima.

“Trenutno stanje informacionog sistema Grada je veoma zabrinjavajuće. Šalter sala JKP ‘Informatika’ ne radi, podaci i komunikacija uprava i preduzeća je ugrožena, a čitav niz upravnih procedura nefunkcionalan. JKP ‘Informatika’ je gradsko preduzeće koje je visoko na listi po neomiljenosti među stanovnicima Novog Sada, ne samo zbog ogromne potrošnje budžetskih sredstava i nemilosrdne sprege sa izvršiteljima, nego i zbog brojnih afera u prethodnim godinama, ali ceo novosadski javni i komunalni sistem oskudeva u stručnjacima. Direktori i načelnici traže inžinjere koji mogu da projektuju i da vode investicije, a partije im šalju skupljače kapilarnih glasova”, smatraju u ovom opozicionom odboru.

Autor: Žarko Bogosavljević, Gorica Nikolin, 021.rs

Zbog hakerskog napada obustavljen izbor za laž decenije na sajtu Istinomer

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Danas 03.03.2020 godine nisu radili računari u Lokalnoj poreskoj upravi, nissu se primali obrasci ni zahtevi.

189 Shares
189 Shares
Share via
Copy link