Novi Sad

Infekcije urinarnog trakta druge po učestalosti

Infekcije urinarnog trakta su veoma česte i druge su po učestalosti, posle infekcija respiratornog sistema.

Ove infekcije češće su kod žena, a izazvane su prevashodno bakterijama koje se nalaze u debelom crevu i mogu zahvatiti sve delove urinarnog trakta – uretre (uretritis), mokraćne bešike (cistitis) i upale bubrega kao komplikacije upale bešike (pijelonefritis).

“Simptomi mogu biti različiti, od opštih i veoma blagih do veoma izraženih – slabost, malaksalost, povišena temperatura ili urgentno mokrenje malih količina urina, bol i pečenje pri mokrenju, zamućen urin, osećaj pritiska iznad pubične kosti, a kod muškaraca može doći do impotencije”, kaže doktorka Ana Stanković iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku “Jugolab”.

Dijagnoza se postavlja pregledom urina i urino-kulturom, odnosno identifikacijom bakterije, a antibiogramom se ispituje njena osetljivost na antibiotike. Urinarne infekcije leče se antibioticima, a koriste se i uroantiseptici.

“Svako oboljenje urinarnog trakta ili njegova nepravilnost značajno povećavaju rizik od nastanka infekcije – kamen u bilo kom delu urinarnog trakta, strano telo kao što je kateter, kao i svaki razlog koji dovodi do zastoja ili usporavanja oticanja urina, zbog čega su ove infekcije česte kod muškaraca sa uvećanom prostatom”, navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, za prevenciju ovih infekcija važno je da se pije dosta tečnosti, pravilna higijena, a takođe treba voditi računa o tome da se, ako se primeti neki simptom, na vreme obrati lekaru da bi se na vreme krenulo sa lečenjem.

Sve veći problem uopšte u lečenju infekcija postaje otpornost bakterija na antibiotike.

“Zbog neracionalne upotrebe antibiotika, dolazi do pojave veće rezistencije, odnosno smanjene osetljivosti uzročnika infekcije na lekove, što veoma otežava lečenje. Antibiotike nikako ne treba nasumice koristiti nego ih treba primenjivati isključivo na osnovu antibiograma – tada imamo uvid u to na koji lek je mikroorganizam osetljiv, koji antibiotik treba prepisati, koliko dugo i na taj način ćemo postići adekvatan efekat”, upozorava doktorka Stanković.

Takođe, prilikom upotrebe antibiotika treba voditi računa da se ne naruši normalna crevna flora, pa je uz njih potrebno koristiti probiotike da bi se uspostavila ravnoteža, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Pogodnosti u Jugolabu

U Jugolabu za svako treće i svako naredno dete u porodici odobrava se 30% popusta na sve analize. Da bi se iskoristio popust, potrebno je poneti zdravstvene knjižice ili izvode iz matične knjige rođenih za svu decu.

Takođe su pripremili i Jugolab karticu, koja omogućava popuste, prioritetno izdavanje rezultata, brži i diskretniji prijem, dostavljanje rezultata putem i-mejla, mogućnost da pacijenti budu obavešteni da je rezultat gotov čim analiza bude obavljena, konsultacije u vezi sa pripremom za davanje uzorka, izborom analiza i tumačenjem rezultata, kao i obaveštavanje o aktuelnim pogodnostima. Kartica je besplatna i dobija se bez popunjavanja upitnika.

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

82 Shares
Share via
Copy link