Magazin Putovanja

Prodorno plave oči i bronzani ten: Fotografi su odlepili za plemenom iz Indonezije

Jedno indonežansko pleme sa ostrva Buton postalo je hit na društvenim mrežama i u fotografskim krugovima. Glavni razlog ove instant popularnosti su njihove električno plave oči i bronzani ten.

View this post on Instagram

. ~ Juan Aprilian ~ Rare are and uniqe genetic condition which known as Waardenburg Syndrome. Location : Kendari, Sulawesi Tenggara Gear : Sony A9 , Lens 135mm F1.8 #instagram #sonyalpha_id #natgeoindonesia #natgeo #natgeotravel #hipaae #wonderfulindonesia #natgeoyourshot #yourshotphotographer #fotokitaid #kendariinfo #mountesia #indonesia #indonesia_photography #gettyimages #picoftheday #photooftheday #photography #blueeyes #blue #buton #awesome_photographers #worldphotographyhub #marimotret_id #mountesia #gogreen #healtheworld #earth #savetheearth #humanrights

A post shared by Korchnoi Pasaribu (@geo.rock888) on

Ostrvo Buton se nalazi na 19. mestu najvećih ostrva u Indoneziji, u jugoistočnoj regiji Sulavezi, a prava atrakcija su domoroci iz plemena Buton, koji su podeljeni u nekoliko manjih. Neki od njih imaju Vardenburgov sindrom, koji im utiče na pigmentaciju, zbog čega imaju neobično plave oči.

Ova pojava je prava retkost u Indoneziji, pošto tamošnji stanovnici uglavnom imaju tamnu kosu i tamne oči, a neretko se rađaju i sa različitim bojama očiju. U pitanju je nasledna genetska mutacija za koju se procenjuje da u nekom obliku ima jedna od 42.000 osoba.

Taj sindrom, međutim, može dovesti i do gubitka sluha, piše b92.

Pripadnike plemena Buton fotografisao je, tokom nedavne posete ostrvu, Korčnoi Pasaribu, geolog iz Džakarte. Ovaj 38-godišnji fotograf dokumentuje život u ruralnoj Indoneziji od septembra 2019, sa posebnim fokusom na brojna plemena i kulturno nasleđe.

Pasaribu navodi da mu je fotografija hobi, a da zapravo radi kao geolog u rudniku nikla.

“Plave oči su jedinstvene i lepe i one su moja inspiracija. Plava mi je omiljena boja očiju”, rekao je on.

Indonezija je prostrani arhipelag sa preko 350 dijalekata i podkultura. Ostrvo Buton, veličine oko 2.700 kvadratnih kilometar, jedno je od većih indonežanskih ostrva. Na tom ostrvu živi nešto manje od 450.000 ljudi, od kojih većina u malim, izolovanim plemenima.

Za sebe kažu da su najlepši na svetu, a način na koji muvaju žene je priča za sebe (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

30 Shares
Share via
Copy link