Srbija Vesti

Igor Jurić: Srbija dobija „Amber alert“ u novembru

igor-juric
Foto: N1

– Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je da će implementacija „Amber alerta“ u Srbiji biti završena do 1. novembra ove godine – rekao je u programu N1 Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Jurić je u Novom danu kazao da je radna grupa za „Amber alert“ do sada imala dva sastanka, a da će posle prvomajskih praznika održati i treći.

On je istakao da je sam ministar policije Bratislav Gašić potpisao da će implementacija biti završena do 1. novembra 2023. godine.

– Kada dobiješ takav dokument i kada radna grupa tako funkcioniše, onda postoji nada da će to ovaj put zaista i zaživeti. Nadam se da će i sam sistem doprineti da mnogo više radimo na preventivi i da ‚Amber alert‘ naposletku nikad i ne pokrenemo – rekao je Jurić.

Ministar Gašić je u januaru kazao da je namera da se što pre uvede ovaj sistem obaveštavanja nestanka dece.

MUP je u martu saopštio da je tim za uvođenje „Amber alert“ sistema definisao polazne osnove za uspostavljanje tog sistema.

Sistem Amber alert, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

Izvor: N1

Ovo je Amber, devojčica čiji nestanak je pokrenuo promene i izmenio zakone širom sveta

Share via
Copy link